2013. szeptember 26., csütörtök

Kuruc.info: A hajdan baráti franciák nemet mondtak az oláhok schengeni csatlakozására

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Pay Off Debt Faster

Tackle your debt and protect your credit with our free online tools.
From our sponsors
A hajdan baráti franciák nemet mondtak az oláhok schengeni csatlakozására
Sep 26th 2013, 15:49

Nem adottak a feltételei annak, hogy Románia és Bulgária csatlakozhasson a schengeni övezethez - hangoztatta csütörtökön a francia kormányszóvivője.

"Igen, Franciaország nemet mond, amiatt a tény miatt, hogy a feltételek nem adottak, de nem Franciaország az egyetlen, amely jelenleg nemet mond" - hangsúlyozta Najat Vallaud-Belkacem az RMC francia kereskedelmi rádióban.

A kormányszóvivő kijelentése tovább ment Manuel Valls belügyminiszter szeptember 19-én elhangzott nyilatkozatánál, amelyben az illetékes kormánytag azt mondta, hogy a francia kormánynak még nincs "határozott döntése" Romániának és Bulgáriának a schengeni övezethez való csatlakozását illetően.

A két kelet-európai ország belépésének támogatása a belső határellenőrzés nélküli övezetbe vezető téma lett az elmúlt napokban a francia médiában, miután szerdán az Európai Bizottság rendreutasította a francia belügyminisztert. Manuel Valls ugyanis többször is megismételte, hogy a cigányoknak "haza" kell térniük Romániába és Bulgáriába, mert többségük nem akar beilleszkedni a francia társadalomba, miután "az életmódjuk nagyon különbözik a miénktől". A kijelentés nagy megrökönyödést váltott ki a baloldali táborban, még a kormánytagok részéről is.

Brüsszel arra emlékeztette Párizst, hogy a kelet-európai "romák" "európai állampolgárok", akik szabadok közlekedhetnek valamennyi uniós tagállamban, így Franciaországban is, amely aláírta az európai állampolgárok szabad áramlásáról szóló szabályokat. Viviane Reding uniós alapjogi biztos arra is felhívta a figyelmet, hogy a "romák" csak bírói döntés alapján utasíthatók ki, ha valami olyat tettek, amely az adott állam törvényeibe ütközik.

Románia és Bulgária 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, s 2011 óta próbálnak meg a schengeni övezetbe is belépni, de azt több tagállam addig nem támogatja, amíg a két ország nem mutat előrelépéseket a korrupció elleni harcban.

Bukarest csütörtökön úgy ítélte meg, hogy a cigányok franciaországi ügye és a schengeni csatlakozás között "nincs kapcsolat, sem gyakorlati, sem jogi szempontból". "A romák már Franciaországban vannak, miközben Románia még nem tagja Schengennek" - fogalmazott Victor Ponta román miniszterelnök.

Az illegális cigánytelepek felszámolása az elmúlt hetekben fokozódott a francia nagyvárosokban, Lille-ben, Lyonban, Marseille-ben és Párizsi északi elővárosaiban, mivel 2014. január 1-jén a román és bolgár állampolgárok számára minden munkajogi korlátozás megszűnik Franciaországban. Az itt tartózkodó román és bolgár cigányok száma egyébként évek óta nem változik, 15-20 ezer között mozog, a kiutasítás után többségében ugyanazok jönnek vissza. Az illegális cigánytelepek helyzete a választások közeledtével viszont rendszeresen kampánytémává válik. A hivatalos adatok szerint a tavaly kiutasított 37 ezer külföldi állampolgár közül 13 ezer volt román és bolgár.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése