2013. szeptember 9., hétfő

Kuruc.info: Jobboldali győzelem Norvégiában - hatalomra kerülhet a bevándorlásellenes párt

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Make fitness a way of life

Sign up at a 24 Hour Fitness near you for a 7 day free trial. Join a class and find a community!
From our sponsors
Jobboldali győzelem Norvégiában - hatalomra kerülhet a bevándorlásellenes párt
Sep 10th 2013, 04:37

A várakozásoknak megfelelő, nagy arányú választási győzelmet aratott hétfőn Norvégiában a konzervatív Höyre párt vezette jobboldali ellenzék, 96 mandátumot szerezve a 169 tagú új törvényhozásban - derült ki a hivatalos részeredményekből.

Az ellenzéki győzelemmel, nyolc év munkáspárti kormányzás után a Höyre vezetője, Erna Solberg lehet Norvégia új miniszterelnöke. A középjobb pártok a részeredmények szerint együttesen a voksok 53,8 százalékát kapták.

Ugyanakkor kérdéses, hogy a konzervatívoknak sikerül-e többségi koalíciót alkotniuk az ellenzék három másik pártjával, amelyek közt ott van a bevándorlásellenes Haladó Párt (FP) is. Elemzők szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy Solbergnek az FP-vel közös kisebbségi kormányzást kell vállalnia, a liberálisok és a kereszténydemokraták külső támogatásával, ha utóbbiak elutasítják, hogy a Haladó Párttal osztozzanak a hatalmon.

Erna Solberg az este köszönetet mondott az olajban gazdag Norvégia szavazóinak, amiért a voksok 26,9 százalékával az elmúlt 28 év legjobb eredményéhez segítették hozzá a konzervatívokat. "A szavazók választhattak a 12 évi vörös-zöld kormányzás és egy új eszméket, új megoldásokat kínáló új kormány között" - mondta Solberg pártja győzelmi partiján.

A Jen Stoltenberg miniszterelnök munkáspártja (DnA) által vezetett középbal koalíció együttesen 40,6 százaléknyi voksot kapott, s ezzel a számítások szerint 72 képviselőt küldhet a parlamentbe, miközben a DnA maradt a legnagyobb norvég párt a maga 30 százalékos eredményével. Stoltenberg az éjjel beismerte vereségét, és bejelentette, hogy a költségvetés október 14-i beterjesztése után távozik posztjáról.

Egyes vélemények szerint a Stoltenberg vezette munkáspártot (DnA) és koalíciós partnereit - a szocialista baloldalt (SV) és a centrumpártot (SP) - azért váltották le a választók, mert megunták őket nyolc évi kormányzás után. Más vélemények szerint azonban azért, mert nem tudták kihasználni azt a történelmi lehetőséget, hogy a gazdasági válság elkerülte Norvégiát.

Bár hatalmas olajbevételei segítettek az országnak, hogy ellenálljon az európai pénzügyi válságnak, s a munkanélküliség is alacsony maradt Stoltenberg nyolcévi kormányzása alatt, a konzervatív pártnak sikerült sok szavazót magához vonzania azzal az ígérettel, hogy hozzáférhetőbbé teszi a magán egészségügyi ellátást és csökkenti az adókat, hogy levegőhöz juttassa a vállalkozásokat.

A 2005 óta hivatalban lévő Stoltenberget sok bírálat érte amiatt is, hogy a hatóságok nem léptek fel elég erőteljesen az Anders Behring Breivik által 2011. július 22-én elkövetett, Utoya szigeti mészárlás során.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése