2013. szeptember 9., hétfő

Kuruc.info: Éltek négy napot - Szemet magyar helységnévtábláinak rövid és szomorú története

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Curious about the benefits of meditation?

In just a few minutes daily, this course will teach you how to relax and relieve stress. Even with a full schedule, you will want to make time for this!
From our sponsors
Éltek négy napot - Szemet magyar helységnévtábláinak rövid és szomorú története
Sep 9th 2013, 17:34

Olvasónk írja:

Tisztelt Kuruc.info Szerkesztőség!

Szeretném a figyelmüket felhívni a következő esetre, ami Felvidéken történt. Szemet faluban augusztus 27-én hosszadalmas küzdelem után végre kikerült a magyar feliratú helységnévtábla.

Az összlakosság 1170 fő, a 2011-es népszámláláson 296 fő, tehát durván 34%, vallotta magát magyar nemzetiségűnek. Tehát a jelenlegi szlovák törvények alapján a magyar ajkú lakosságnak joga van magyar feliratú helységnévtáblára. Tudtommal a táblákat Dabas polgármestere ajándékozta Szemetnek az együttműködés jegyében, és mivel a közösségben még mindig jelentős magyar ajkú lakosság is jelen van. Sajnos csökkenő jellegű, minek az okait itt és most nem fogom taglalni. A táblák végre-valahára ki lettek helyezve.

Sajnos rövid lett az élettartamuk, mivel valami ismeretlennek álmatlan éjszákakat okozott a felismerés, hogy magyarok is élnek itt, és igenis valaha színtiszta magyar falu volt Szemet, ő meg csak egy betelepült. Sajnos, ha nem a hatóságok, akkor a "hétköznapi" emberek csorbítják a jogainkat. Így az egyik magyar feliratú tábla tán 4 napot sem bírta. Először "csak" barbár módon megrongálták.

Zoom

Augusztus 30-án aztán a táblák eltűntek, mintha soha nem is lettek volna...

Zoom

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése