2013. szeptember 6., péntek

Kuruc.info: Izrael elégedett lehet: Aszadot gyanúsítják az EU "védelmi" miniszterei

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
CloudMailin

Incoming Email for your web app. Get started in minutes and scale effortlessly when you need it.
From our sponsors
Izrael elégedett lehet: Aszadot gyanúsítják az EU "védelmi" miniszterei
Sep 6th 2013, 16:06

Az Európai Unió védelmi miniszterei vilniusi találkozójukon egyetértettek abban, hogy augusztus 21-én vegyi fegyvereket vetettek be Szíriában, s "számos jel" mutat arra, hogy a támadásért a Bassár el-Aszad vezette kormányerők a felelősek.

Az összes védelmi miniszter elismerte a gáztámadás tényét, valamint egyetértettek abban is, hogy az elkövetőknek vállalniuk kell tettükért a felelősséget - nyilatkozta a sajtónak Juozas Olekas, az Európai Unió elnökségét ellátó Litvánia védelmi minisztere. "Számos jel mutat arra, hogy a damaszkuszi kormányzat felelős a gáztámadásért" - mondta.

Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium (HM) helyettes államtitkára az MTI-nek telefonon nyilatkozva azt mondta: bár a kétnapos tanácskozáson egyes védelmi miniszterek óvatosabbak voltak abban a tekintetben, hogy mi legyen a Nyugat reakciója, a többség azon az állásponton volt, hogy a "bűncselekmény" nem maradhat büntetlenül.

A helyettes államtitkár elmondta azt is, hogy megerősítette Magyarország álláspontját, amelyet Martonyi János külügyminiszter pár nappal korábban ismertetett: Budapest a leghatározottabban elítéli az augusztus 21-i, csaknem másfélezer halálos áldozatot követelő szíriai vegyifegyver-támadást; a magyar kormány továbbra is kiemelt figyelemmel kíséri a szíriai válságot, különös tekintettel a keresztény közösségek helyzetére, a további lépésekről pedig folyamatosan konzultál európai és atlanti szövetségeseivel.

Mint Siklósi Péter kifejtette: Szíria kapcsán a francia védelmi miniszter vezette fel a vitát, s azt mondta, hogy a helyzet megítélésekor ketté kell választani a dolgokat. Egyfelől a szíriai polgárháborút úgymond kezelni kell, s végső soron politikai rendezésre van szükség. Ezzel összefügg, de mégis külön kezelendő a válaszadás a vegyi fegyver bevetésére.

A helyettes államtitkár arra is kitért, hogy a szír helyzet mellett az informális találkozónak kiemelt témája volt a felkészülés a decemberi európai tanácsi ülésre. Legutóbb több mint öt éve, 2008-ban vitatták meg az állam- és kormányfők a közös biztonság- és védelempolitika témáit.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése