2013. szeptember 6., péntek

Kuruc.info: Hegyivadász a Kárpátokban - Gyimesi-szoros, 1944

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
CloudMailin

Incoming Email for your web app. Get started in minutes and scale effortlessly when you need it.
From our sponsors
Hegyivadász a Kárpátokban - Gyimesi-szoros, 1944
Sep 6th 2013, 09:56

Az alább látható egyórás film főszereplője vitéz Sebő Ödön (Nagykanizsa, 1920. július 17.) magyar katonatiszt, főhadnagy. 1944 őszén a 32. hegyi határvadász zászlóalj egyik tisztjeként embereivel hatalmas túlerő ellen védelmezte a Gyimesi-szorost.

1944. szeptember 23-án a szovjet hadsereg, az áruló oláh haderővel együtt két helyen is átlépte a magyar határt. A 2. magyar hadsereg rövid, elkeseredett csatákban vereséget szenvedett. Ugyanakkor azonban a Csíki-havasokban, a Gyimesi-szorosban és környékén még tartotta magát és védte az ősi határt a 32. hegyi határvadász zászlóaljhoz tartozó harccsoport, Sebő Ödön főhadnagy parancsnoksága alatt. Hősiesen és olyan sikeresen harcolt, hogy a szovjet parancsnokság nagy erőket sejtett Gyimesbükk környékén.

Az ezeréves határnak ezt a szakaszát Sebő Ödön mihályszállási és gyimesbükki őrse próbálta megvédeni a rázúduló, aránytalanul nagyméretű szovjet túlerővel szemben. A gyimesi harcok három hétig tartottak. A Keleti-Kárpátok átjáróiban már mindenhol betörtek a szovjet csapatok, de Gyimes még mindig tartotta magát.

A Gyimesi-szorosból való kitörés után Sebő Ödön a 22. gyalog tábori pótezred zászlóaljának parancsnokaként a rábízott katonákat továbbvezette a Székelyföldön, Felvidéken, Csehországon át Németországig, állandó harcban, „halálra ítélt zászlóaljként".

2003-ban Sebő Ödön közreműködésével, Osgyáni Gábor rendezésében 60 perces dokumentumfilm készült Hegyivadász a Kárpátokban (Gyimesi-szoros, 1944) címmel.

A hős főhadnagy a következő évben, 2004. május 9-én visszaadta lelkét a Teremtőnek.

Gyimesbükkön mellszobor és kopjafa őrzi emlékét:

Zoom

Ha valakinek esetleg nincs, és nem is lesz ideje megtekinteni az egyébként gazdag illusztrációs anyaggal is rendelkező összeállítást, de rá tud szánni két és fél percet, nézze meg 52:02-től 52:30-ig, hogyan őrzik ma is a felszabadító honvédség emlékét az ősi magyar határ közelében élő emberek...

(Szöveg: Wikipédia korrigálva, videó: olvasónktól)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése