2013. szeptember 6., péntek

Kuruc.info: Egyre többen leplezik le Kerry hazugságait a "többséget alkotó mérsékelt lázadókról"

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Client Tracking Software

Want more clients? Stride helps you track new leads, moving them from prospect to client. Sales can be painful, but the software you use shouldn't be. Try Stride!
From our sponsors
Egyre többen leplezik le Kerry hazugságait a "többséget alkotó mérsékelt lázadókról"
Sep 6th 2013, 11:14

Ellentmond a hírszerzési információknak John Kerry amerikai külügyminiszter kijelentése, hogy a szíriai "ellenzék" körében növekszik a mérsékelt erők befolyása, ugyanis az amerikai és európai hírszerző ügynökségek, civil szakértők a radikális iszlamistákat tartják a szíriai lázadók messze legnagyobb és legszervezettebb csoportjának.

Kerry kongresszusi meghallgatásai során úgy vélekedett, hogy a Bassár el-Aszad "rezsimje" ellen küzdő fegyveresek "egyre mérsékeltebbek, egyre jellemzőbb rájuk a ragaszkodás a demokratikus folyamatokhoz és a kisebbségi jogokat biztosító alkotmány létrehozásának gondolatához". "És az ellenzék napról napra erősebb" - tette hozzá kedden a szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán. A nyugati titkosszolgálatok, biztonságpolitikai szakértők azonban túl optimistának tartják Kerry kijelentéseit.

Bár a "szíriai lázadók" között számarányukat tekintve nincsenek többségben a szélsőséges iszlamisták, az an-Nuszra Front és más, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez közel álló csoportok szervezettebbek, jobban felfegyverzettek és kiképzettek. Kerry megjegyzései az Obama-adminisztráció külpolitikai irányváltását jelzik: két éve még az volt a hivatalos amerikai álláspont, hogy azért nem fegyverzik fel a "lázadókat", mert attól félnek, hogy a fegyverek rossz kezekbe kerülnek.

Egy júliusi biztonsági konferencián Colorado államban David Shedd, a Pentagonhoz tartozó Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) igazgatóhelyettese azt állította, hogy becslések szerint legalább 1200 különböző lázadócsoport harcol a kormány ellen Szíriában, s köztük a szélsőségesek rendelkeznek a legnagyobb növekedési potenciállal. "Ha nem teszünk semmit, félő, hogy a legradikálisabb elemek a mostaninál is nagyobb befolyásra tesznek szert" - mondta Shedd, hozzátéve, hogy a harcok még hónapokig, akár hosszú évekig is eltarthatnak, az elnyúló konfliktus nyomán pedig egyes országrészek a fundamentalisták kezére kerülhetnek.

Amerikai és európai hírszerző ügynökségek jelentése szerint a helyzet e tekintetben azóta sem változott, a szakértők egyöntetűen állítják, hogy az "ellenzék" körében az iraki al-Kaidához köthető an-Nuszra Front a legbefolyásosabb csoportok egyike.

Egy külügyi szóvivő közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy Kerry szavai megfelelnek a minisztérium álláspontjának. Elmondta azt is, hogy a szíriai "ellenzék" az utóbbi időben "fejlődést mutatott", például megválasztotta vezetőit (ez valóban nagy fejlődés, még az állatvilágban is működik... - a szerk.). Michael McCaul texasi republikánus párti képviselő egyet nem értésének adott hangot Kerry második, szerdai meghallgatásán. "Kik azok a lázadók? Ezt kérdezem állandóan" - mondta, hozzátéve, hogy "a helyzet egyre rosszabb, mára a felkelők többsége - igen, a többsége - a világ minden tájáról özönlő radikális iszlamisták közül kerül ki".

Az amerikai hírszerző szolgálatok nem vitatják, hogy a radikálisok egyelőre kisebbségben vannak a harctéren. "Az Aszad ellen harcoló felkelők nagy része iszlamista, azonban többségük nem a szélsőséges irányvonalat képviseli" - mondta egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő. Egy másik illetékes szerint viszont a mérsékeltebbek a néhány hónappal ezelőtti állapothoz képest sokat veszítettek erejükből, így kénytelenek szövetségre lépni az egyre ütőképesebbé váló radikálisokkal.

Egy európai Közel-Kelet-szakértő szerint a radikális csoportok Szíria északi és nyugati részén annyira erősek és jól szervezettek, hogy még bizonyos közszolgáltatásokat is ők működtetnek, és iszlám miniállamot próbálnak létrehozni az iraki határ mentén. Ezzel szemben a mérsékeltebbek inkább délen, a jordániai határ mentén és az ország keleti területein erősek.

"Úgy hallottam, vannak mérsékelt csoportok, amelyeket elvileg támogathatnánk" - mondta Joshua Foust egykori hírszerzési szakértő, de hozzátette, hogy a szélsőségesek egyre több helyen veszik át az uralmat, mivel a dzsihadisták mindinkább a közigazgatással foglalkoznak, a "mérsékeltek" energiáit pedig a kemény harcok kötik le.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése