2013. szeptember 6., péntek

Kuruc.info: Felvidékről is tízezrek mennek dolgozni külföldre

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Client Tracking Software

Want more clients? Stride helps you track new leads, moving them from prospect to client. Sales can be painful, but the software you use shouldn't be. Try Stride!
From our sponsors
Felvidékről is tízezrek mennek dolgozni külföldre
Sep 6th 2013, 10:46

Tömegesen mennek dolgozni külföldre a szlovákok - írta címoldalas összeállításában a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap. A hivatalos kimutatás szerint az idei első félévben majdnem 39 ezren távoztak külföldre, ami éves összehasonlításban 17 százalékos növekedés.

"Ha a szlovák gazdaság valóban kilábalt már a válságból, és beindul a növekedés, akkor ezek az emberek nagyon fognak hiányozni. Visszatérésükre ugyanis aligha lehet számítani" - jegyzi meg az újság.

Rastislav Machunka, a munkaadói szervezetek szövetségének főnöke a lapban azt állítja, hogy "Szlovákia" már most is a szakemberek és a jól képzett alkalmazottak hiányával küzd. Ezek a szlovák állampolgárok döntően Csehországban, Ausztriában és Nagy-Britanniában találnak jól fizetett állásokat.

Annak, hogy jelenleg már több mint 136 ezer szlovák állampolgár dolgozik tartósan külföldön, elsősorban a magas munkanélküliség az oka - vélekedett a Szlovák Tudományos Akadémia elemzője. Vladimír Baláz hangsúlyozta: a Nyugatra távozó szlovákok nemcsak jó munkát, hanem a "szlovákiainál" jóval magasabb fizetést is kapnak, a szomszédos Csehországban például az átlagfizetés 993 euró, ami 171,7 euróval magasabb, mint "Szlovákiában". Ausztriában és Nagy-Britanniában több mint 2200 euró az átlagbér, tehát többszöröse a "szlovákiainak".

A statisztikai adatok szerint a külföldre távozó és ott tartósan munkát találó szlovák állampolgárok száma az utóbbi években folyamatosan emelkedik. Míg 2010-ben 122,2 ezren dolgoztak tartósan külföldön, az idei év közepén ez a szám az átmeneti csökkenés után gyorsan 136,3 ezerre emelkedett.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése