2013. szeptember 6., péntek

Kuruc.info: G-20: csak öt ország akarja a Szíria elleni csapást

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Ridiculous Developers

We destroy mediocrity. Whether you need a quick fix or a contract-to-hire, we have developers in the US & Europe ready for you. Hire an elite engineer with TopTal.
From our sponsors
G-20: csak öt ország akarja a Szíria elleni csapást
Sep 6th 2013, 13:58

Mégis létrejött a kétoldalú találkozó a szentpétervári G20-as csoport csúcstalálkozóján Vlagyimir Putyin orosz államfő és Barack Obama amerikai elnök között, akik megegyeztek arról, hogy a két ország külügyminisztériumai folytatják az egyeztetéseket Szíriáról - a hírt Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója jelentette be pénteken.

A két államfő találkozója 20 percig tartott. "Nem állva tárgyaltak egymással, hanem fotelekben ülve" - számolt be Usakov. A Kreml képviselője azt is elmondta, hogy a megbeszélésen az amerikai elnök elmaradt moszkvai látogatásáról nem volt szó, a politikusok "alapvetően a szíriai kérdést vitatták meg".

Vlagyimir Putyin orosz államfő pénteken Szentpéterváron, a G-20 csúcs záró sajtótájékoztatóján viszont egy esetleges szíriai katonai beavatkozással kapcsolatban azt mondta, szerinte kontraproduktív lenne destabilizálni a Közel-Keletet. Az orosz államfő azt is hozzátette, hogy jogtalan lenne egy egyoldalú katonai beavatkozás az Egyesült Államok részéről.

Putyin közölte, hogy szerinte a G-20 csúcson többségben voltak azok az államok, amelyek elutasítják a katonai beavatkozást, az esetleges csapás mellett csak öt ország, azaz az Egyesült Államok, Franciaország, Szaúd-Arábia, Törökország, Kanada állt ki.

Az orosz államfő azt is közölte, hogy a Közel-Kelet destabilizálása felhajtaná az olajárakat, és ezzel az egész világgazdaságnak ártana.

Moszkva óva inti a szíriai "vegyi objektumok" megtámadásától az Egyesült Államokat és szövetségeseit - figyelmeztetett pénteken az orosz külügyminisztérium. A tárca tájékoztatása szerint Moszkvában követik az Egyesült Államokban folyó vitát a szíriai konfliktusba való erőszakos beavatkozásról. "Különös aggodalommal vesszük tudomásul, hogy a csapásmérés lehetséges célpontjai között a katonai infrastruktúra olyan objektumait is számításba veszik, amelyek a szíriai vegyi fegyverkészletek sértetlenségére és biztonságára ügyelnek" - olvasható a közlésben.

A Kreml szerint mindez újabb veszélyes fordulatot jelentene a szíriai válságban, ugyanis súlyosan mérgező anyagok kerülhetnének a levegőbe, fenyegetve a lakosságot és a környezetet egyaránt. "Emellett nem zárható ki, hogy az ilyen meggondolatlan akció következtében a harcosok és terroristák hozzáférhetnek a vegyifegyver-töltetekhez vagy mérgező anyagokhoz. Innen csak egy lépés vezet a vegyi fegyverek elterjedéséhez nem csak Szíriában, hanem annak határain túl is" - vélik az orosz külügyminisztériumban.

Moszkvában az 1991-es iraki példára emlékeztetnek, amikor a Bagdadtól 70 kilométerre található al-Muszanna katonai létesítményt, az iraki vegyifegyver-gyártás egykori fontos objektumát lebombázták az amerikai légicsapások során. A létesítmény, ahol 2500 szarin ideggázt tartalmazó tüzérségi löveget tároltak, súlyosan fertőzötté vált. Csak most, 20 évvel a történtek után kezdik majd el a mentesítési munkálatokat.

Szíria és más országok békés lakossága számára a következmények sokkal súlyosabbak lehetnek a vegyi objektumok megtámadása esetén - figyelmeztetett az orosz külügyminisztérium.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése