2013. szeptember 7., szombat

Kuruc.info: Az ellenzék győzött Ausztráliában

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Az ellenzék győzött Ausztráliában
Sep 7th 2013, 14:14

Nagy győzelmet aratott a "konzervatív ellenzék" Ausztráliában a szombaton tartott parlamenti választásokon.

A voksok 83 százalékának összeszámlálása után a konzervatív Liberális Pártból, valamint a Nemzeti Pártból álló, Tony Abbott vezette koalíció a 150 fős alsóházban több mint 88 mandátumot szerzett, míg az eddig kormányzó balközép Munkáspárt 56 képviselői helyhez jutott az országos választási bizottság közlése szerint. A többi mandátumon kisebb pártok osztoznak. A győzelemhez 76 mandátumra volt szükség.

A balközép kormány vezetője, Kevin Rudd miniszterelnök elismerte a vereséget, jókívánságait fejezte ki utódának, és hangsúlyozta: "elérkezett az idő, hogy a nagy ausztrál nemzet érdekében egyesítsük erőfeszítéseinket". A Munkáspárt a zöldek és független képviselők támogatásával hat éve volt hatalmon. A kormányzást - John Howard tizenegy éves konzervatív uralma után - 2007-ben Kevin Rudd kezdte, őt azonban a párton belüli hatalmi harc nyomán 2010 júniusában - első nőként - Julia Gillard váltotta fel a miniszterelnöki székben. A belső villongások azonban nem maradtak abba, a párt népszerűsége rohamosan csökkent, és 2013 júniusában Gillard lemondott pártelnöki és kormányfői tisztségéről. Helyére ismét - az általa korábban kiszorított - Kevin Rudd került.

A választásokat megelőző közvélemény-kutatások szerint az 55 éves volt papi szeminarista, az újdonsült miniszterelnök-jelölt Tony Abbott nem túlságosan népszerű, a szavazópolgároknak azonban már elegük volt a Munkáspárton belüli csatározásokból, a Kevin Rudd és Julia Gillard közötti szüntelen hatalmi harcból. Abbott a kampány során mindenekelőtt a politikai stabilitás helyreállítását és a költségvetés szanálását, ezen belül a külföldre irányuló segélyek lefaragását ígérte.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése