2013. augusztus 29., csütörtök

Kuruc.info: A többi magyar fellépő is lemondta a vásárhelyi magyar napok román ellenrendezvényén való szereplést

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Make fitness a way of life

Sign up at a 24 Hour Fitness near you for a 7 day free trial. Join a class and find a community!
From our sponsors
A többi magyar fellépő is lemondta a vásárhelyi magyar napok román ellenrendezvényén való szereplést
Aug 29th 2013, 10:31

Az Edda után a marosvásárhelyi Autostop MS és a csíkmadarasi néptánccsoport is visszamondta az Együtt–Impreuna rendezvényen való hétvégi fellépését.

Az Autostop MS Facebook-oldalán jelezte, hogy tekintettel a feszült helyzetre, a zenekar tagjai lemondták vasárnapra tervezett koncertjüket. Az Eddához hasonlóan korábban többen is arra kérték Facebook-oldalán az együttest, hogy ne lépjen fel a Vásárhelyi Forgatag ellenrendezvényeként létrehozott eseményen.
Amint arról beszámoltunk, Molnár Csaba, az Edda menedzsere kedden jelentette be, hogy a Marosvásárhelyen kialakult légkörben nem tudnák biztosítani sem a zenekar biztonságát, sem a művészi produkciót, ezért visszamondják a fellépést.

A román nyelv ünnepe ürügyén kötöttek bele a maroshévízi rendezvénybe

A román nyelv ünnepére hivatkozva módosíttatta a városháza Maroshévízen a hétvégén tartandó Székely-Magyar Napok programját - közölte csütörtökön az erdélyi Krónika című lap.

A szervezők már két hónappal korábban engedélyeztették a csütörtöktől vasárnapig tartó rendezvénysorozatot, kérésüket akkor a polgármesteri hivatal jóvá is hagyta. A Székely-Magyar Napok kezdete előtt néhány nappal azonban Dumitru Olariu alpolgármester írásban figyelmeztette az érintetteket, hogy szombaton, augusztus 31-én kizárólag olyan eseményeket lehet szervezni, amelyek kapcsolódnak az idén első alkalommal megtartandó román nyelv napjához.

Az elöljáró egy márciusban elfogadott törvényre hivatkozik, amely augusztus utolsó napját a román nyelv napjának nyilvánítja, és megünneplésének módozatairól rendelkezik.

Czirják Károly, a Székely-Magyar Napok és az Urmánczy Nándor emléknap főszervezője a Krónikának elmondta: az alpolgármester utasításának nincs jogalapja, a jogszabályban nincs szó arról, hogy a román nyelv ünnepén más jellegű rendezvényeket nem lehet szervezni.

A szervezők ennek ellenére módosították a rendezvénysorozat közterületen zajló, szabadtéri koncert-programját. Azokat a kulturális és történelmi tárgyú, illetve sportrendezvényeket, amelyek nem közterületen vagy a városházához tartozó intézményekben zajlanak, az eredeti program szerint bonyolítják le.

A főszervező magyarellenesnek nevezte a maroshévízi önkormányzat rendelkezését, de a kellemetlenségek ellenére színvonalas és tartalmas programokat ígér.

(MTI - Krónika nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése