2013. augusztus 29., csütörtök

Kuruc.info: Elszállhatnak az üzemanyagárak a cionista agresszió miatt

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Get healthier and fit with celebrity yoga instructor, Sadie Nardini.

The course will teach you a 14 day routine so you can maintain a body more free of toxins and extra weight.
From our sponsors
Elszállhatnak az üzemanyagárak a cionista agresszió miatt
Aug 29th 2013, 18:54

Tovább drágult ma a kőolaj a nemzetközi piacokon a szíriai válság miatt. A tőzsdék és a pénzpiacok is napok óta idegesen reagálnak a térségből érkező hírekre. Sokan attól tartanak, hogy a konfliktus akár a környező országokra is átterjedhet.

Egész nap egymást váltották az autók az egyik óbudai benzinkútnál. Péntektől 6 forinttal emelkedik a benzin és 2-vel a gázolaj literenkénti ára. Így a benzin átlagosan 427, a gázolaj 432 forintba kerül majd. Emiatt sokan előbbre hozták a tankolást. "Nagyon erős a forgalom, egy rendkívül kiemelkedő forgalomról beszélhetünk minden ilyen esetben, amikor ilyen komolyabb emelés történik" – mondta a Híradó által megkérdezett benzinkutas.

A szíriai konfliktus a mostani áremelésben még csak minimális szerepet játszott. Ha azonban a közel-keleti országban romlik a helyzet, tovább drágulhat az olaj világpiaci ára. A kőolaj ára a hét eleji hordónkénti 111-ről szerdára 117 dollár fölé emelkedett. Igaz, azóta valamelyest csökkent. Elemzők szerint azonban, ha a katonai beavatkozás elhúzódik Szíriában, vagy más országokra, például Irakra is átterjed, akár 150 dollárig is nőhet a kőolaj ára. Ez pedig a hazai töltőállomásokon is jelentős üzemanyagár-emelést eredményezhet. "Arra kell számítani a kutakon, hogy a 450 forintos átlagos üzemanyagárat is meghaladhatja az ár. Tehát új történelmi csúcsra emelkedhet a kutakon a benzin ára" – nyilatkozta Sinka Csaba, a KBC Equitas elemzője.

A tartósan magas olajár nem csak az üzemanyagoknál éreztetheti hatását. "Amennyiben viszont az elhúzódó konfliktus a pénz- és tőkepiacokon is további befektetői hangulatromlást vált ki, az természetesen a forint árfolyamát is jobban megviselheti" – nyilatkozta Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője.

A szíriai konfliktus miatt érezhetően nő a stressz a világ nagy tőzsdéin is. A piaci félelem mércéjeként emlegetett úgynevezett VIX-index például július eleje óta nem látott magasságba emelkedett.

(M1)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése