2013. augusztus 29., csütörtök

Kuruc.info: A horvát népi kultúra tárgyai először a Néprajzi Múzeumban

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
You Can Make a Difference

By planting ten trees and ensuring that all our clothing is produced responsibly we allow each and every customer to make a difference. Join us today!
From our sponsors
A horvát népi kultúra tárgyai először a Néprajzi Múzeumban
Aug 29th 2013, 07:55

A horvát népi kultúra eddig kiállításon soha nem szerepelt tárgyaiból mutat be reprezentatív válogatást a múzeum szeptember 11-től.

A Több mint szomszéd - mozaikok a horvát népi kultúrából című tárlatot, amelyet több ezer tárgyból válogattak, Horvátország július 1-jei sajnálatos EU-csatlakozása alkalmából rendezik meg.

Kerezsi Ágnes muzeológus, a kiállítás egyik kurátora az MTI-nek elmondta: az anyag a Néprajzi Múzeum 1872 és 1920 között létrejött kollekciójára támaszkodik. Egyrészt az Európa-gyűjteményre, amelyben a horvátországi horvátok mindennapjainak meghatározó tárgyait is őrzik, másrészt betekintést enged a magyarországi horvátoktól származó textíliák, bútorok, gazdasági eszközök világába.

"Olyan közös kulturális régióról van szó, amelyben a két ország határa nem éles kulturális választóvonal" - jegyezte meg a kurátor, utalva a közös történelmi múltra.

A kiállítást bevezető teremben a közös gyökereket mutatják be akvarelleken és műtárgyakon keresztül. A 19-20. század fordulóján a magyarok és a horvátok is felfedezték a népművészetet, mindkét országban elkezdték gyűjteni a népi tárgyakat, eszközöket és például a népi textília mintája megjelent a gyáripari termékeken.

A második és a harmadik teremben Horvátország egyes tájegységeinek műtárgyait mutatják be régiók szerint. Foglalkoznak az Adria régióval, vagyis Dalmáciával, a Dinári kulturális zónával és a szlavóniai Pannon kulturális régióval.

Az egyes tájegységekre jellemző textíliákat, munkaeszközöket, tárgyakat, korabeli, századfordulós fotográfiákat, hangszereket és zenei felvételeket, valamint bútorokat, kerámiákat mutatnak be. A 19. század végén megindult turizmust szemlélteti az a plakát, amelyet az Országos Széchényi Könyvtár adott kölcsön a tárlatra és az abbáziai fürdőéletet propagálja.

A negyedik teremben gyűjtötték össze a magyarországi horvátság népi kultúrájának tárgyait. Bosnyákok, sokácok, rácok, bunyevácok textíliái, kerámiái, munkaeszközei sorakoznak a tárlaton.

Kerezsi Ágnes megjegyezte, hogy pannon hímzések, csipkék, filigrán - vékony arany vagy ezüst drótból készült - ékszerek, puskák, jatagánok, vagyis török kardok is színesítik a tárlatot. Mivel több ezer, eddig pincében, szekrények mélyén lappangó tárgyból álló kollekcióról van szó, a tárlat ideje alatt folyamatos vetítés lesz a ki nem állított műtárgyakból.

A kiállítás a jövő év március végéig látható a Néprajzi Múzeumban.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése