2013. október 7., hétfő

Kuruc.info: Vádat emeltek a román miniszterelnök-helyettes ellen

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
What drives your body?

Explore your exercise, sleep and food data to discover your body on projectaddapp
From our sponsors
Vádat emeltek a román miniszterelnök-helyettes ellen
Oct 7th 2013, 12:18

Vádat emelt a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) hétfőn Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes ellen, akit azzal gyanúsít, hogy illegális módszerekkel próbált az érvényességi küszöböt meghaladó részvételt elérni az államfő leváltásáról rendezett tavalyi népszavazáson.

A DNA szerint Dragnea a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt főtitkáraként politikusi befolyását felhasználva csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait, hogy ötven százalék feletti részvételt érjenek el, ami érvényessé tette volna a referendumot.

A vád szerint egyebek mellett nyomást gyakorolt a választási bizottságokra, hogy nem létező választók szavazólapjait dobják az urnákba, és hamisítsák meg a pótlistákon szavazók személyi számát a többszöri szavazás nyomainak eltüntetése érdekében.

Az ügyészség szerint Dragnea irányítása alatt valóságos bűnszövetkezet jött létre, amelynek tagjai nem létező hívásokra küldtek ki mozgóurnákat, odahamisították a részvételi ívekre a külföldön tartózkodó román vendégmunkások aláírásait, kiskorúak és a polgári jogok gyakorlásától eltiltott személyek nevében adtak le szavazatokat.

Dragnea azt mondta, nem áll szándékában lemondani: nem követett el törvénytelenséget, kizárólag legális eszközökkel mozgósított a népszavazáson való részvételre.

Victor Ponta kormányfő hétfőn szolidaritást vállalt Dragenaval, bíróság elé állítását politikai pernek nevezte, és kijelentette, hogy a szociáldemokrata politikus a per idején is megmaradhat miniszterelnök-helyettesi tisztségében.

A Dragnea elleni vádiratot összeállító Lucian Papici ügyészt múlt héten leváltották a DNA-ban betöltött részlegvezetői tisztségéből. Traian Basescu államfő szerint az ügyész elmozdítása a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) politikai megrendelésére történt.

A román választók tavaly népszavazáson döntöttek: leváltják-e a parlament által felfüggesztett Traian Basescu államfőt. Az urnáknál megjelent szavazók túlnyomó többsége az elnök menesztésére voksolt, mivel azonban a részvétel nem haladta meg az érvényességi küszöböt, Basescu visszatérhetett az elnöki hivatalba.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése