2013. október 7., hétfő

Kuruc.info: Alföldi nyomdokain: magyar zászlón mímeltek közösülést a szentesi drámatagozaton

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Alföldi nyomdokain: magyar zászlón mímeltek közösülést a szentesi drámatagozaton
Oct 7th 2013, 18:17

Nem A legnagyobb magyar című, a mai magyar köz- és színházi életet kritikusan bemutató színdarab miatt kaptak fegyelmit a szentesi Horváth Mihály Gimnázium tanárai, hanem azért, mert az egyik darabban magyar lobogón mímelnek közösülést a szereplők – közölte Tóth Tamás József, a gimnázium igazgatója az intézmény honlapján közzétett helyreigazítási kérelmében.

A közleményben Tóth elismeri, hogy valóban voltak írásbeli figyelmeztetések a drámatagozaton, de a sajtóértesülésekkel ellentétben nem A legnagyobb magyar című előadásért, hanem az Önmagával vívja egy bizonyos jelenetéért kaptak megrovást az előadást rendező tanárok.

„A magyarságot súlyosan sértő, annak nemzeti jelképét, a magyar nemzeti lobogót megbecstelenítő jelenetet adtak elő a diákok. Tételesen: a nemzeti lobogóval leterített asztalon közösült a szeretőjével (pontosabban imitálta a közösülést) XY. Ezzel – sajnos ismételten – olyan dolog történt a színpadon, amely méltatlan iskolánk és nemzetünk szellemi örökségéhez" – írta a kérdéses jelenetről Tóth.

Levelében Tóth kifejtette, azt sem hagyhatta szó nélkül, hogy a drámai produkciókban „igen gyakran megjelennek a direkt, durva szexuális jelenetek, amit ez az igen jelentős személyiségbeli változások közepette járó korosztály nem képes megfelelően kezelni, így ezek a jelenetek súlyosan megzavarhatják, káros irányba terelhetik a fiatalok pszichoszexuális fejlődését". A darabokat egyébként a diákok írják.

A Délmagyar.hu eredeti cikke szerint a tanárok A legnagyobb magyar című darabért kaptak fegyelmit. A darab története szerint megalakítják a Magyar Nemzeti Válogatott Színész Gárdát, ahol a válogatáson hamarabb esik ki az idegenszínű és idegen nevű jelentkező, mint a tehetségtelen. „Rengeteg utalást láthat a közönség a mai színházi viszonyokra, a mutyizásra, a sógor-koma-jóbarát kiválasztására. A létra magasán álló nagy magyar miniszterelnök dönt minden fontos kérdésben" – írta a lap júliusban a darab szegedi bemutatója után.

Tóth állítása szerint nem a darabok témája vagy mondanivalója miatt kaptak figyelmeztetést a tanárok. Az igazgató cáfolja, hogy véleményterrort tartana fenn. Az Önmagával vívja egyébként szintén a mai magyar kulturális élet visszásságaira reflektál. „Itt legtöbbször a kísértésen, a lelkiismereten, annak hiányán, az elvek feladásán volt a hangsúly, a diákok pedig olyan saját szövegeket írtak a darabhoz, amelyek már-már irodalmi szinten is megállnák a helyüket" – írta Délmagyar a Pécsistop.hu-ra hivatkozva.

(Index)

A Btk. 269/A. §-ába ütköző vétség: Aki nagy nyilvánosság előtt a Magyar Köztársaság himnuszát, zászlaját vagy címerét sértő vagy lealacsonyító kifejezést használ, vagy más ilyen cselekményt követ el, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése