2013. október 7., hétfő

Kuruc.info: Nagyobb termés, magasabb felvásárlási árak a szekszárdi borvidéken

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Nagyobb termés, magasabb felvásárlási árak a szekszárdi borvidéken
Oct 8th 2013, 04:54

A szüret felénél tartanak a termelők; jellemzően a cabernet fajták vannak még a tőkéken. Az MTI által megkérdezett borászok 10-15 százalékkal nagyobb termésre, a magasabb savtartalommal párhuzamosan az elmúlt évekhez képest alacsonyabb mustfokú szőlőre számítanak.

Pálos Miklós, a Twickel Szőlőbirtok szőlészeti vezetője elmondta: a korai fagy miatt egy-két mélyebben fekvő területen kényszerből szüreteltek, de a szőlő mennyisége és minősége is megfelelő. Közepes, "normális magyar" évjárat alakul - tette hozzá. A magasabb savtartalomnak és a kevesebb cukortartalomnak köszönhetően jó rozék, könnyedebb, hosszan eltartható borok készülhetnek - jegyezte meg.

A kétszáz hektáros szőlőültetvényt művelő pincészetnél, ahol merlot, cabernet, és a kékfrankos egy részének szürete van hátra, a következő napok időjárásában bíznak, amikor a várható napsütés hatására nőhet a szőlő cukortartalma.

Módos Ernő, a Ferger-Módos borászat borásza arról számolt be, hogy a kadarka mustfoka, beltartalmi értéke, beszíneződése gyengébb a tavalyinál, a kékfrankos-, merlot-, cabernet-termés azonban reménykeltő, merlot-ból például 19-20 mustfok közötti szőlőt szüreteltek. Az eddig betakarított fajtákat rozé, illetve könnyű, gyümölcsös vörösborok alapanyagának használják fel; az idei évjáratot élénk savú, illatos borok jellemzik majd - tette hozzá.

Ismertetése szerint oportóból, zweigeltből hektáronként 7-8 tonna termett, és merlot-ból is e körüli mennyiség várható. A kékfrankos és a cabernet nyolc tonna körüli átlagot hozhat - tette hozzá.

Nagy István, a bátaszéki hegyközség elnöke elmondta: a szekszárdi borvidék területének 58 százalékát adó területen a termelők a fehér fajták szüretelésével már végeztek, kevés kékfrankos, merlot és a cabernet-fajták szedése van hátra.

Kékfrankosból és merlot-ból az átlagosnál nagyobb a termés, a cabernet-ből valamelyest kevesebbet várnak. Ismertetése szerint a felvásárlási árak 5-10 százalékkal magasabbak a tavalyinál; a kékfrankos kilogrammjáért 120, chardonnay-ért 110, merlot-ért 120-125 forintot kínálnak. Egy hektárnyi szőlőterület önköltsége 700 ezer forint, ha el lehet érni egymillió forintos bevételt, a 300 ezer forintos jövedelem jónak számít - jegyezte meg.

A szőlő idei magasabb savtartalma országosan jellemző - mondta az MTI-nek Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, hozzátéve: sokan attól tartottak, hogy a hőségnapok csökkentik a savakat a szőlőben, ez azonban nem következett be.

A szeptemberi esős időszak nem segítette a beérést, így azok járnak jól, akik még kint tudják tartani a jó egészségi állapotban lévő szőlőjüket - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a borászatok legutóbbi adatközlése alapján a hazai óborkészlet nagysága 1,9 millió hektoliter, a tavalyival megegyező mennyiség.

Ezek a borok az áthúzódó időszak ellátására szolgálnak, az lenne az optimális, ha a készlet a belső fogyasztással megegyezően, 2,3-3 millió hektoliter között lenne - mondta a főtitkár.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése