2013. október 7., hétfő

Kuruc.info: A "lázadók" nem hajlandók tárgyalni Aszaddal

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
A "lázadók" nem hajlandók tárgyalni Aszaddal
Oct 7th 2013, 17:50

Nem hajlandó párbeszédet folytatni Bassár el-Aszad elnökkel a vele szembenálló "mérsékelt csoportokat" tömörítő Szíriai Nemzeti Koalíció - közölte a szervezet vezetője. Ahmed Dzserba emellett további feltételeket szabott a novemberre tervezett, sok bizonytalanság övezte Genf-2 békekonferenciával kapcsolatban.

A nyugati országok által is támogatott "mérsékelt ellenzéki ernyőszervezet" elnöke Isztambulban újságíróknak azt is elmondta: az SZNK részvétele még nem biztos az Oroszország és az Egyesült Államok által rendezendő konferencián, arról a szervezet vezetőségének még szavaznia kell.

Az Aszad ellen harcoló csoportok közül több jelezte a közelmúltban, hogy nem hajlandó asztalhoz ülni a szíriai kormány képviselőivel. Ezzel párhuzamosan Aszad a hétvégén a Der Spiegel német lapnak adott interjújában leszögezte, hogy nincs esély a konfliktus tárgyalásos úton való rendezésére, és nem fog párbeszédet folytatni az általa terroristának tartott felkelőkkel, amíg azok le nem teszik a fegyvert. A helyzetet bonyolítja, hogy az elmúlt hetekben befolyásos felkelőcsoportok - köztük az SZNK korábbi szövetségesei, valamint az al-Kaidával kapcsolatban álló szélsőséges iszlamisták is - közleményben utasították el az SZNK legitimitását, kifejezve, hogy az ernyőszervezet nem képviseli őket. Dzserba azt is felvetette hétfőn, hogy Iránt csak abban az esetben szabad meghívni a konferenciára, ha kivonja fegyvereseit Szíriából.

Az eredeti tervek szerint a novemberi genfi békekonferencián a két és fél éve tartó, és eddig több mint 100 ezer halálos áldozatot követelő szíriai konfliktus politikai rendezéséről tárgyalnának a szembenálló felek nemzetközi közvetítéssel. Habár a szíriai vezetés nemrég még hajlott a fegyverszünetre, és arra hivatkozott, hogy a háborút egyik fél sem tudja megnyerni, az elmúlt hetekben mindkét oldal elzárkózott a békés rendezéstől. Az első genfi békekonferencián a nemzetközi közösség legbefolyásosabb tagjai tavaly június 30-án elfogadtak egy szándéknyilatkozatot egy szíriai nemzeti egységkormány felállításáról, de ez végül nem valósult meg. A szíriai kormány és ellenzéke ott sem jelent meg.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése