2013. október 7., hétfő

Kuruc.info: Újabb Jobbik-siker: állami megemlékezés lesz a Rongyos Gárdáról

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Újabb Jobbik-siker: állami megemlékezés lesz a Rongyos Gárdáról
Oct 7th 2013, 18:05

A Jobbik üdvözli, hogy hétfőn felújítva visszakerült a Farkasréti temetőbe Vámossy Tibor, a Rongyos Gárda hősi halottjának szobra, miután a párt kezdeményezte a főváros lényegében egyetlen ilyen emlékművének felújítását. Örömmel értesültünk, hogy október 11-én, pénteken 15 órától állami megemlékezés lesz, melyen Hende Csaba honvédelmi miniszter is felszólal - írja közleményében Novák Előd, a Jobbik alelnöke, alább a folytatás.

A két eseményről azonban sajnos nem hivatalosan értesült a Jobbik, hanem informálisan egy minisztériumi alkalmazottól. Pedig a Kormánynak nem titokban kellene ezeket a lépéseket megtennie, hanem büszke lehet rá, ahogy a Jobbik is büszke saját kezdeményezésének megvalósulására, még ha meghívót nem is kaptunk rá. A Kormány helyett is hívjuk mi a dicsőséges Rongyos Gárdára emlékező honfitársainkat, és megkülönböztetett tisztelettel az Új Magyar Gárda tagjait.

A megemlékezésen megkoszorúzható, felújított szobor a 19 éves műegyetemistaként Nyugat-Magyarországért hősi halált halt Vámossy Tibor sírja fölött található, aki az '56-os pesti srácokhoz hasonlóan harcolt az idegen megszállás ellen. Az évtizedekig elhanyagolt, rossz állapotban lévő (az 1945-ös kitörésben is találatokat kapott) emlékmű eredeti állapotának helyreállításához és egy információs tábla kihelyezéséhez a Jobbik korábban engedélyt kért a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságtól. A Jobbik kezdeményezésének élére állva végül a Kormány felvállalta a Rongyos Gárda, illetve egy hősi halottja emlékének ápolását. Hende Csaba honvédelmi miniszter többek közt ezt írta nekem mint jobbikos képviselőnek 2012. november 19-én: „Vámossy Tibor 1921. október 6-án ugyan nem katonaként, hanem felfegyverzett szabadcsapat tagjaként, de egy igazságtalan nemzetközi döntés ellenében, kifejezetten hazánk területi épségének megóvása érdekében áldozta életét. Ezért emlékének ápolása mindannyiunk kötelessége."

A Trianon-megemlékezések állami szintre emelése után a Jobbik újabb missziókat vállalt magára: most azt szorgalmazzuk, hogy a Rongyos Gárdáról rendszeresen állami megemlékezéseket is tartsanak, emeljék be a történelem tankönyvekbe, és játék- vagy akár akciófilmet is készítsenek hőstetteikről. Meg kell továbbá emlékezni a Rongyos Gárda kevésbé ismert, felvidéki küzdelmeiről is: 1938-ban épp ezen az október 7-ei napon lépték át a gúnyhatárt a rongyosok, elősegítetve a bécsi döntéseket, melyek állami ünneplése még szintén várat magára, a Trianon-tragédia helyett - zárul a közlemény.

A megemlékezés időpontja: október 11-én, pénteken 15 óra

Helyszín: Budapest, Farkasréti temető (a Németvölgyi úti főbejárattól 200 méterre - balra, felfelé - lévő Rongyos-síremléknél), megközelíthető a Széll Kálmán térről 59-es villamossal vagy a Ferenciek terétől 8-as busszal.


Vámossy Tibor sírja - A Rongyos Gárda emlékműve nagyobb térképen való megjelenítése

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése