2013. október 12., szombat

Kuruc.info: A Régi Zeneakadémián megszólalt Liszt különleges hangszere, egy harmónium és pianínó kombinációja

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Create positive health habits and dramatically improve the quality of your life.

Begin by following this comprehensive system that includes tools and techniques Dashama has compiled over the past 12 years traveling the world.
From our sponsors
A Régi Zeneakadémián megszólalt Liszt különleges hangszere, egy harmónium és pianínó kombinációja
Oct 12th 2013, 18:26

Koncert keretében bemutatják a felújított különleges hangszert, egy harmónium és pianínó kombinációját szombat este a Régi Zeneakadémia Liszt Ferenc kamaratermében, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum rendezésében.

A bemutató során a közönség megismerheti a hangszer különleges felépítését, restaurálásának legérdekesebb pillanatait. Ezt követően Szabó Balázs hangversenyen mutatja be a "piano-orgue" zenei lehetőségeit, Liszt és kortársai művein keresztül. A bemutató a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat részeként hangzik majd el.

Zoom

Liszt kombinált hangszerét 2012-13-ban Szabó Balázs orgonaművész és hangszertörténész restaurálta. A restaurálási munkálatok a svájci Stiftung Kulturgut Orgel alapítvány támogatásával valósultak meg. Megerősítették statikailag és esztétikailag helyreállították a hangszer bútorzatát, teljesen restaurálták a harmóniumot, rekonstruálták a kiépített és megsemmisült alkatrészeket, visszaállították az eredeti hangzást és hangolást.

Az 1864-ben a párizsi Alexandre Pére&Fils gyárban készült kombinált hangszer egy egybeépített fúvó légrendszerű harmónium és pianínó. Liszt Berliozon keresztül került kapcsolatba Eduard Alexandre-ral, akitől két kombinált hangszert is vásárolt élete során.

Zoom

Liszt 1854-ben vette meg az Alexandre gyár legnagyobb kombinált hangszerét, a róla elnevezett Piano-Lisztet, amely a weimari Altenburg zeneszalonjába került. A hangszer ma restaurálva a bécsi zenebarátok társaságának gyűjteményében található. A Zeneakadémia alapító-elnöke második kombinált hangszerét, a tíz évvel fiatalabb piano-orgue-ot először Rómában használta, majd 1872-ben Pestre küldte otthonába, végrendelete nyomán került az akadémia tulajdonába.

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum 1993-ban vásárolt egy olyan másolói kéziratot Liszt Jeanne d'Arc a máglyán című dalának ének-zongora változatából, amelyet Liszt bizonyíthatóan erre a kombinált hangszerre alkalmazott a dal zenekari változata nyomán. A kézirat az 1860-as évek közepéről származik. Reményeik szerint a kéziratot a közeljövőben a Liszt Ferenc Emlékmúzeum közreműködésével kiadják.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése