2013. október 12., szombat

Kuruc.info: Nyolc év után ismét régi, dicső fényében tündököl a Mátyás-templom

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
The Vegan Vegetarian Online Cooking School

Learn how to cook vegan in the comfort of your home with this cooking course. Enroll today for just $74!
From our sponsors
Nyolc év után ismét régi, dicső fényében tündököl a Mátyás-templom
Oct 12th 2013, 08:55

150 ezer új Zsolnay-cserép, 11 ezer négyzetméter díszítőfestés és csaknem 1800 négyzetméternyi burkolat. A Mátyás-templom felújítása során csaknem mindenből rekord mennyiséget használtak fel. Befejeződtek a nyolc éven át tartó munkálatok.

A Huszár-torony gömbjében találtak emlékiratot, korábbi építtetők részéről. A Mátyás-templom tornyaiból a felújításkor kerültek elő a korábbi rekonstrukciók emlékét őrző dokumentumok. A munkálatokat irányító mérnöki iroda vezetője azt mondja, régi tervrajzokat is felhasználtak, és az eredeti gyártók utódait is megkeresték. „Az volt a fő elv, hogy mindazt, amit meg lehet tartani, azt őrizzük meg, ez jelentkezett a padlóburkolatoknak egy jelentős részének a megtartásával" – közölte Bánhidai Csilla, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. irodavezetője.

A tetőn 150 ezer új Zsolnay-cserepet helyeztek el, a belső térben 600 négyzetméter falkép, 11 ezer négyzetméter díszítőfestés és csaknem 1800 négyzetméter padlóburkolat újult meg. „A nemzet szempontjából is van egy jelentősége a templomnak, a turista szempontjából is van egy jelentősége, és van a hívő szempontjából is" – mondta Süllei László, plébános.

A magyar épített örökség óriási kincs, amire egész Európában büszkék lehetünk - mondta a kultúráért felelős államtitkár. „Ez a templom egy emblematikus hely, az egyik leglátogatottabb templomunk, illetve egyúttal muzeális intézményünk is, nagyon fontos volt, hogy újra a régi, dicső fényében tündököljön" – közölte Halász János, kultúráért felelős államtitkár. Az állam 6,5 milliárd forinttal támogatta a munkálatokat.

(Duna híradó nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése