2013. október 12., szombat

Kuruc.info: A menekültek emberi jogait és sebezhetőségét kell középpontba állítani, hogy ne legyen temető a Földközi-tenger

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
The Vegan Vegetarian Online Cooking School

Learn how to cook vegan in the comfort of your home with this cooking course. Enroll today for just $74!
From our sponsors
A menekültek emberi jogait és sebezhetőségét kell középpontba állítani, hogy ne legyen temető a Földközi-tenger
Oct 12th 2013, 18:49

Péntek este illegális bevándorlókat szállító újabb hajó borult fel Málta és Lampedusa között. Mintegy 250-en utaztak a bevándorlókat szállító hajón, amikor a jármű Szicília és Tunézia között, Máltától 70 mérföldre felborult. Egy máltai hajónak százötven menekültet sikerült felvennie a fedélzetére, további ötvenet az olasz haditengerészet mentett ki - közölték szombaton olasz illetékesek.

Az első jelentések még mintegy ötven halottról szóltak, ezzel szemben a szombat esti adatok szerint harmincnégy tetemet emeltek ki a tengerből a haditengerészet, a parti őrség és a pénzügyőrség motoros vízi járművei. A bajbajutottak közül néhányat helikopterrel szállítottak Lampedusa szigetére, ahol kórházi kezelést kaptak.

A Szicíliától délre fekvő Lampedusa sziget térségében a múlt héten hasonló szerencsétlenség történt. Egy afrikai menekülteket szállító embercsempész hajó múlt csütörtök hajnalban kigyulladt és elsüllyedt.

Az eddig ismert halálos áldozatok száma szombaton 312-ről 359-re emelkedett, miután újabb húsz holttestet emeltek ki a tengerből. A Líbiából indult csempészhajón mintegy 500, főként szomáliai és eritreai menekült utazott.

Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun a nap folyamán nyilatkozatban adott hangot aggodalmának az újabb és újabb tragédiák miatt. Felszólította a nemzetközi közösséget, hogy "egyként lépjen fel az ilyen tragédiák megakadályozása érdekében". Ez azt is jelenti - tette hozzá a főtitkár -, hogy olyan intézkedésekre van szükség, amelyek a problémák gyökerét kezelik és a migránsok emberi jogait és sebezhetőségét állítják a középpontba.

Az újabb tragédia nyomán az olasz miniszterelnök után a máltai kormányfő is felhívta az Európai Uniót, hogy tűzze a következő, október 24-25-i Európai Tanács napirendjére a menekültkérdést.

"Hány életnek kell vesznie még ahhoz, hogy Európa végre ráébredjen, mennyire kritikus a helyzet a Földközi-tengeren?" - idézte szombaton az ANSA olasz hírügynökség Joseph Muscat máltai miniszterelnököt. Muscat felszólította az Európai Uniót, hogy ne húzza tovább az időt, az üres szavakról térjen át a konkrét tettekre. "A Földközi-tenger temetővé vált" - állapította meg a máltai kormányfő az olasz hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Előzőleg Enrico Letta olasz kormányfő már szorgalmazta, hogy az Európai Tanács foglalkozzon a kérdéssel.

Ezekben a napokban tárgyalják újra az olasz parlamentben az érvényben lévő bevándorlási törvényt. A szenátus jogi bizottsága áldását adta szerda este az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom módosító indítványára, amelyet Enrico Letta kormánya is támogat. Eszerint az illegális beutazás a jövőben nem számít bűncselekménynek. A hatályos bevándorlási törvény értelmében ugyanis az olasz területre törvénytelenül belépők bűntettet követnek el, akárcsak azok, akik segítik az illegális bevándorlók beutazását. A jobbközép erők viszont hevesen ellenzik az eddigi jogszabály drákói szigorának enyhítését.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése