2013. október 11., péntek

Kuruc.info: Nobel-díjra is esélyes közgazdászok: a minimálbér emelése nem okoz elbocsátásokat és megugró munkanélküliséget

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Get healthier and fit with celebrity yoga instructor, Sadie Nardini.

The course will teach you a 14 day routine so you can maintain a body more free of toxins and extra weight.
From our sponsors
Nobel-díjra is esélyes közgazdászok: a minimálbér emelése nem okoz elbocsátásokat és megugró munkanélküliséget
Oct 11th 2013, 08:33

A Nobel-díjra is esélyesnek tartott közgazdászok kimutatták, hogy a minimálbér emelése nem csökkenti a foglalkoztatást, vagyis nem eredményezi a munkanélküliség megugrását.

Az Egyesült Államokban csinos kis botrányt okoztak a gyorséttermi dolgozók közelmúltban tartott tüntetései, melyeken a minimálbér emelését követelték. A McDonald's és a Visa még egy meglehetősen félresikerült próbálkozást is bevetett, hogy meggyőzze a dolgozókat: minimálbérből igenis meg lehet élni. A vita közgazdász körökben is fellángolt, és hirtelen „mindenki" arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon milyen hatásai lennének a foglalkoztatásra a minimálbér emelésének.

Van, aki szerint az emelés hatására csökkenne a foglalkoztatás, a Nobel-díjra is esélyesnek tartott David Card és Alan B. Krueger ugyanakkor arra jutott, hogy minimálbér emelése nem feltétlenül okoz elbocsátásokat és megugró munkanélküliséget.

Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy mit hoz ki a matek a minimálbér emelésénél. Ha ugyanis a munkáltatók azt mondják, hogy oké, emeltétek a minimálbért, akkor kirúgok pár embert, akkor az egésznek nem sok értelme volt, hiszen hiába lett magasabb a minimálbér, a foglalkoztatottak száma csökkent. Megint mások úgy vélik, hogy a minimálbért fizető munkáltatóknak éppen elég nyereségük képződik, így bőven „kibírják" a bérköltségek emelkedését.

A végeredmény nem egyértelmű, és természetesen országonként és iparáganként is változhat, David Card és Alan B. Krueger ugyanakkor empirikus vizsgálataik során arra jutottak, hogy az Egyesült Államokban az alacsonyan fizetett – vagyis minimálbérhez közeli – munkavállalók körében a minimálbér emelése a múltban nem csökkentette a foglalkoztatást.

Azt természetesen nem állítják, hogy az eredmények alapján a minimálbér masszív emelése lenne a „jó" megoldás, arra ugyanakkor bizonyítékot szolgáltatnak, hogy nem feltétlenül van igazuk azoknak, akik a minimálbér emelése kapcsán a megugró munkanélküliséggel riogatnak.

(Pénzügyi Szemle blog)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése