2013. szeptember 2., hétfő

Kuruc.info: A leghősiesebb város korhű programokkal emlékezik meg Zrínyi Miklósról

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Client Tracking Software

Want more clients? Stride helps you track new leads, moving them from prospect to client. Sales can be painful, but the software you use shouldn't be. Try Stride!
From our sponsors
A leghősiesebb város korhű programokkal emlékezik meg Zrínyi Miklósról
Sep 2nd 2013, 08:27

Korhű programokkal emlékeznek meg Zrínyi Miklósról (1508-1566), valamint a vár 1566-ben elesett hős védőiről péntektől Szigetváron, a Zrínyi-napokon.

A leghősiesebb város címet viselő Szigetvár a háromnapos esemény ideje alatt a várban, a Zrínyi téren és a Vásártéren több mint harminc programot kínál, melyek között zenés, táncos események éppúgy lesznek, mint ételkóstolók, kézműves kirakodóvásárok, vagy hadijátékok - olvasható az önkormányzatnak az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában. Hozzátették: a helyszínek között kisvonat szállítja a látogatókat.

A várban az érdeklődők megismerkedhetnek a végvári katonák életével, középkori kalandozásokkal, népszokásokkal, ezen kívül szombaton és vasárnap láthatják hagyományőrzők lovas bemutatóit és egyebek mellett ostromjátékait is.

A Zrínyi téren helyi és környékbeli művészeti csoportok szórakoztatják a népdalok, a néptánc, a világzene és a fúvószene kedvelőit. A teret övező utcákban gasztronómiai kalandok, míves portékák és vásári forgatag várja a vendégeket, a vásártéren vidámpark, vurstli és kirakodóvásár lesz.

A Zrínyi-napok Magyarország egyik legrégebbi, 1833 óta megrendezett hagyományos emlékünnepsége. Gondolata Kölcsey Ferenctől ered, aki 1826-ban a mohácsi csata 300. évfordulóján javasolta a nemzetnek, hogy méltóképpen emlékezzen meg Szigetvár védőiről.

Zrínyi Miklós 1566-ban két és félezer katonával egy hónapon keresztül állt ellen az I. Szulejmán szultán vezette százezres török sereg ostromának. Szeptember 8-án, amikor a magyar csapat létszáma háromszázra fogyatkozott, a katonák Zrínyivel az élükön kilovagoltak a várból és harc közben elestek.

A várkapitány és katonáinak hősiessége előtt tisztelegve már az 1850-es években, a kirohanás évfordulóin díszkivilágítással látták el a városházát és a várat, s több napon át színielőadásokkal, dalünnepekkel, kulturális rendezvények sokaságával, tűzijátékokkal szórakoztatták az érdeklődőket.

Az önkormányzat korábban azt közölte: az emlékünnepség és a várjátékok jelentőségüket tekintve már túlmutatnak a hagyományos fesztiválkereteken. Szigetvár nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően olyan kultúrák közötti fontos találkozási pont lett, amely az európai közösség szellemében, a barátság és megbékélés jegyében közelebb hozza egymáshoz az egyes nemzetek polgárait.

Szigetváron a közelmúltban kutatásokba kezdtek annak érdekében, hogy bővítsék a törökkori várossal, és az 1566-os ostrommal kapcsolatos ismereteket. A török támogatással 2016-ig tartó vizsgálatok kiterjednek az ostrom alatt elhunyt I. Szulejmán türbéjének fellelésére is.

A projekt eddigi eredményeiről szeptember 20-án nemzetközi tudományos konferencián számolnak be a résztvevők.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése