2013. szeptember 2., hétfő

Kuruc.info: Kiemelkedően magas radioaktivitást mértek a fukusimai erőműnél

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Client Tracking Software

Want more clients? Stride helps you track new leads, moving them from prospect to client. Sales can be painful, but the software you use shouldn't be. Try Stride!
From our sponsors
Kiemelkedően magas radioaktivitást mértek a fukusimai erőműnél
Sep 2nd 2013, 15:17

A két és fél évvel ezelőtt balesetet szenvedett Fukusima-1 erőmű újabb, sugárszennyezett vizet tartalmazó tartályainál mértek kiemelkedően magas radioaktivitást hétfőn az üzemeltető közlése szerint. Eközben a japán kormány a létesítmény leszerelésével kapcsolatos feladatok átvételére készül.

A tartályok egy csoportjának közelében hétfői ellenőrzés során óránkénti 100 millisievertnél magasabb sugárzást mértek - közölte az erőművet üzemeltető TEPCO energiavállalat. Ez a dózis a japán atomipari dolgozók számára előírt éves biztonsági határérték ötszörösének felel meg.

A TEPCO szerint a helyszínen nem voltak szivárgásokra utaló jelek. Korábban legalább hat szivárgás történt az erőműben, ezek közül a legsúlyosabb eset során augusztusban 300 tonna erősen radioaktív víz folyt el az egyik tárolótartályból.

A TEPCO a hétvégén arról is beszámolt, hogy a korábban szivárgó tárolónál óránként 1800 millisievertes sugárzást mértek. Ez a dózis négy óra alatt képes megölni egy embert.

A radioaktív víz szivárgása hónapok óta állandó gondot jelent az erőműben. Márciusi összesítés szerint a létesítményben összesen több mint 360 ezer tonna sugárszennyezett víz gyülemlett fel.

A gond forrása az, hogy az erőmű hűtőrendszere a 2011. márciusi, 9-es erősségű földrengés és az azt követő, többször tízméteres szökőár következtében megsérült, s azóta a TEPCO "kézileg" kénytelen napi mintegy 400 tonna vizet befecskendezni a reaktorokba.

A folyamatos problémák miatt a japán kormány korábban már bejelentette, hogy átveszi az irányítást a TEPCO-tól a fukusimai helyzet kezelésében. Szuga Josihide kabinetfőtitkár hétfőn azt is közölte, hogy kedden konkrét intézkedéseket fognak bejelenteni az erőmű leszerelésére vonatkozóan, miután a japán atomenergetikai hatóság megállapította, hogy a TEPCO nem képes egyedül megoldani a helyzetet.

A csőd szélén táncoló vállalat eddig közel 960 milliárd jent (2,2 ezer milliárd forint) költött a fukusimai erőmű stabilizálására, az atomerőműveinek leállítása miatt pedig további 5 ezer milliárd jenes kár érte.

A nagy költségek ellenére szakemberek szerint a TEPCO válságkezelését fejetlenség, átgondolatlanság és elégtelen minőségű, rögtönzött megoldások jellemzik, ennek rovására írható az is, hogy két és fél évvel a baleset után ismét súlyosabb katasztrófával fenyeget a helyzet Fukusimában.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése