2013. augusztus 28., szerda

Kuruc.info: A savas esők a kelet-amerikai folyók nagy részét ellúgosították

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Make fitness a way of life

Sign up at a 24 Hour Fitness near you for a 7 day free trial. Join a class and find a community!
From our sponsors
A savas esők a kelet-amerikai folyók nagy részét ellúgosították
Aug 28th 2013, 08:49

A savas esők öröksége, hogy az Egyesült Államok keleti részén a folyók kétharmada mára egyre inkább lúgos kémhatásúvá vált, ami súlyosan veszélyezteti a nagyvárosok ivóvízellátását és a vizek élővilágát.

Az Environmental Science and Technology című szaklapban hétfőn megjelent tanulmány volt az első, amely hosszú, 25-60 éves távlatban vizsgálta meg New Hampshire és Florida között 97 helyen a nagy folyók kémhatásának alakulását. A kutatók a vizsgált 97 helyből 62-nél mutattak ki jelentős lúgosodást.

Paradox módon a folyók egyike sem lett savasabb, az emberi tevékenység - a szén- és a kőolajszármazékok égetése, valamint a széntartalmú kőzetek oldódását elősegítő bányászat - következtében elsavasodó eső a geológusok szerint lúgosodást okoz. "Mintha savkötő tablettával kezelnék a folyóvizeket" - jellemezte a helyzetet Sujay Kaushal, a Marylandi Egyetem geológusa, a tanulmány vezető szerzője.

A tudósok eddig úgy gondolták, a széntartalmú kőzetek vegyi porlasztása csak a kis hegyi patakokat érinti, illetve hogy a savas esők valójában segíthetnek egyensúlyba hozni a vizek pH-értékét. (A 7-es érték pH semleges, a kisebb érték savas, a magasabb lúgos kémhatást jelent.)

"Az Egyesült Államok keleti folyói lúgosodásának felfedezése tökéletes meglepetés és a geológia legfontosabb kutatási eredményeinek egyike. Rámutat arra, hogy a víz nagy rendszerei érzékenyebbek annál, mint a gondoltuk" - hangsúlyozta Kaushal.

"Ha nő a víz lúgossága, bonyolultabb a víztisztítás, elszaporodhatnak az algák, felgyorsulhat a csatornarendszer rozsdásodása. Azonban a legaggasztóbb, hogy a fokozódó lúgosság hatására mérgező ammónia keletkezhet, ami károsíthatja az öntözött terményeket és a patakok, folyók halállományát" - magyarázta.

A lúgos folyók egyebek közt a főváros, Washington, Philadelphia, Baltimore és Atlanta legfőbb ivóvízforrásai - tette hozzá a geológus. A tanulmány szerint évek óta egyre kevesebb a savas eső, mivel az 1990-es években a kongresszus megszavazta, hogy az amerikai környezetvédelmi ügynökség (EPA) szigorítsa a vonatkozó szabályozást, ám "nem tudni, mennyi időre lesz szükség ahhoz, hogy teljesen eltűnjön a jelenség, ha egyáltalán lehetséges ez".

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése