2013. augusztus 28., szerda

Kuruc.info: Próbáljunk helyesen beszélni és írni! (62.)

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Create positive health habits and dramatically improve the quality of your life.

Begin by following this comprehensive system that includes tools and techniques Dashama has compiled over the past 12 years traveling the world.
From our sponsors
Próbáljunk helyesen beszélni és írni! (62.)
Aug 28th 2013, 18:02

Nők Lapjá-s, Nemzeti Sport-os

Az OH. alapján Nemzeti Sport-beli és Nők Lapja-beli cikk. De mi a helyes alak, ha azt szeretném írni, hogy pl. Nemzeti Sport + -os kolléga, illetve Nők Lapja + -ás matrica?

Az összetett tulajdonnevekhez járuló -s képzős esetek formailag hasonlítanak az -i és a -beli képzős esetekre. Tehát ugyanúgy járunk el, ahogy az -i képző esetében, akkor, amikor az -s képző megnyújtja az előtte lévő magánhangzót: Nők Lapjá-s matrica. Természetesen nincs hangzónyúlás a Nemzeti Sport-os esetében.

macskaallergia

Hogyan helyes: macskaallergia vagy macska allergia? Macskákra való allergiáról van szó. (Van-e különbség, ha a macskáknál meglévő allergiáról beszélünk?)

A kérdezett szó helyes írásmódja mindkét értelemben: macskaallergia. Az adott jelentés mindig a szövegkörnyezetben derül ki.

jobbtendenciás

A grafológusok használják a „jobbtendenciás" és a „baltendenciás" kifejezést. Egybeírandó a „tendencia" és az irányt mutató szó?

Az Osiris-helyesírásban talált példák alapján (mivel maga a szó nem szerepel benne) a javaslatom a következő: jobbtendenciás, baltendenciás.
A szótárban, ha a helyet jelöli a „jobb" — tehát a „jobb" helyettesíthető a „jobb oldal(i)" szószerkezettel –, akkor különírjuk [jobb felső, jobb felől, jobb félteke, jobb parti, jobb váll, jobb sarok, jobb pitvar stb.], ha némiképp átvitt értelemben szerepel, akkor egybeírjuk [jobbhátvéd, jobbszélső, jobbkanyar, jobbmenetes].

Az előző rész itt található.

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése