2013. október 3., csütörtök

Kuruc.info: A Visszatérés 90. éve - vértanú közösségek és hűséges falvak

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Interested in raw organic food?

Learn from Celebrity Raw Eco Organic Chef Bryan Au what it takes to become a famous Raw Celebrity Chef! Join his online class for just $20.
From our sponsors
A Visszatérés 90. éve - vértanú közösségek és hűséges falvak
Oct 4th 2013, 06:07

Kilencven évvel ezelőtt, 1923-ban tért vissza trianoni elszakítottságából tíz nyugat-magyarországi, Pinka-völgyi falu. A Magyarok Világszövetsége szombaton, október 5-én 11 órakor a Magyarok Házában, A Visszatérés 90. éve című rendezvénnyel emlékezik meg a nagyszerű eseményről. Ez alkalommal a tíz hűséges falu képviselői tíz erdélyi, Fekete Körös-völgyi falu magyar vértanú közösségével együttműködési megállapodást kötnek. A rendezvényt a Rákóczi Szövetség is támogatja.

Zoom

Alsócsatár, Felsőcsatár, Horvátlövő, Kisnarda, Magyarkeresztes, Nagynarda, Németkeresztes, Ólmod, Pornóapáti és Szentpéterfa az a tíz nyugat-magyarországi, Pinka-völgyi hűséges falu, amely 1923-ban, három éves eltökélt, helyenként fegyveres harc árán visszaküzdötte magát ausztriai elcsatoltságából Magyarországhoz, a Szent Korona országához.

Belényes, Belényessonkolyos, Belényesújlak, Gyanta, Körösjánosfa, Köröstárkány, Kisnyégerfa, Magyarremete, Várasfenes és Tenke, tíz erdélyi, Fekete-Körös völgyi, mártír település, amelyek magyar közösségeinek a trianoni elcsatolás után népirtást kellett elszenvedniük, és amelyeknek a legtragikusabb sorsú települése Köröstárkány, ahol 1919. április 19-én, Nagyszombaton mintegy száz védtelen magyart végeztek ki a falura rontó román csapatak.

A Pinka-völgyi falvak tíz évvel ezelőtt Communitas Fidelissima (Leghűségesebb falu) címet és Kossuth-emlékzászlót kaptak a Magyarok Világszövetségétől azért, mert 1923-ban, három évvel a trianoni békeparancs után bebizonyították, hogy a Szent Korona országa távolról sem volt „a népek börtöne", hanem ezzel ellenkezőleg, nemzetiségtől függetlenül minden ott lakó nép hazája. És még egy dolgot bizonyítottak be: Trianon után is létezhet Visszatérés. A Fekete Körös-völgyi magyar közösségek véráldozatukkal váltak a visszatérő falvak partnereivé.

Program:

- Himnusz és Székely Himnusz
- Fuksz Sándor üdvözlő szavai
- Dr. Zsiga Tibor: Pinka-völgyi magyar, német és horvát falvak harca a Szent Korona országáért
- Gábor Ferenc: Magyarellenes népirtás a Fekete-Körös völgyében
- A Fekete-Körös völgyi küldöttség bemutatása
- A Pinka-völgyi küldöttség bemutatása
- Patrubány Miklós: Nemzetépítés közösségek összefogásával. A hűséges és a vértanú falvak összefogásában rejlő lehetőségek
- Bottyán Zoltán ismerteti a nyilatkozat-tervezetet
- A tervezet vitája
- A nyilatkozat aláírása
- Szózat

A közös nyilatkozatot aznap délután, 3 órakor, a Szent László Magyarságtudományi Egyetem évnyitó ünnepsége keretében hozzák nyilvánosságra.

(MVSZ Sajtószolgálat)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése