2013. október 3., csütörtök

Kuruc.info: Újabb oláh szobor nőtt ki a földből Marosvásárhelyen

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
New Thought, New You!

How to create a joyful life of Health, Wealth, Love & Prosperity. This online course is taught by Rev. Scott DeMarco. Enroll today for just $125.
From our sponsors
Újabb oláh szobor nőtt ki a földből Marosvásárhelyen
Oct 3rd 2013, 08:20

Gomba módra szaporodnak a román személyiségeknek emléket állító szobrok Marosvásárhelyen. A napokban hirtelen szobor került a volt Iskola utca sarkán hetek óta üresen álló talapzatra is. Igaz, a kis mellszobor fején egyelőre „csuklya" van, és a neve sem szerepel a talapzaton, de azért kiderült, hogy Aurel Filimont ábrázolja.


Az ügy érdekessége nemcsak az, hogy senki nem tudja, mikor leplezik le, hanem hogy a szobor állítását kérvényező Vasile Netea Kulturális Alapítvány elnöke, Dimitrie Poptamas a sajtótól értesült, hogy elkészült a szobor.

A marosvásárhelyi önkormányzat 2008 májusában fogadta el a 181-as számú határozattervezetet, amelyben a képviselők jóváhagyták a marosvásárhelyi Vasile Netea Kulturális Alapítvány kérelmét, és engedélyezték, hogy Aurel Filimonnak szobrot állítsanak a róla elnevezett utca sarkán. Akkor a román közösség az Aranka György szoborért „cserébe" kapta a Maros Megyei Múzeum egykori igazgatójának emléket állító emlékművet. Az azóta eltelt öt évben már majdnem mindenki elfeledkezett a tanácsi határozatról, kivéve az életbe ültetéssel megbízott két személy: a városháza főépítésze és Marosvásárhely polgármestere.

A városháza sajtószóvivője, Aurel Trif elmondta, hogy a szobrot a városháza rendelte és állíttatta, s egyelőre nincs kitűzve a leleplezésének időpontja.

A szoborállítást kezdeményező alapítvány elnöke, a Megyei Könyvtár volt igazgatója, Dimitrie Poptamas elmondta: valóban ők kérték a szobor felállítását, hiszen Aurel Filimon Marosvásárhely egyik meghatározó személyisége volt, ő tette le a két világháború között a Megyei Múzeum alapjait. „Mi kértük a szobor felállítását, és 2008-ban az önkormányzati képviselők jóváhagyták, cserébe az Aranka György szoborért. Azóta semmit nem tudunk erről. Nem kérték ki véleményünket, sem a szobrászművész kiválasztásakor, sem máskor. Igaz, hogy mi nem vállaltuk a szoborállítás költségeit, csak egy javaslatot, kérést fogalmaztunk meg. Öntől hallom, hogy öt év után elkészült a szobor, és napok kérdése, hogy leleplezzék" – mondta az egyik lapnak az alapítvány elnöke.

Napok kérdése tehát és a román és magyar önkormányzati képviselők által még 2008-ban kötött alku eredményeképp egymáshoz közel, csupán száz méterre fog állni az Aranka György és az Aurel Filimon szobor. Az elsőt már 2008-ban leleplezték, a másikat az elkövetkező időszakban fogják.

(Székelyhon nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése