2013. október 3., csütörtök

Kuruc.info: Három éve történt a vörösiszap-katasztrófa - a felelősök ma is büntetlenek

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Make fitness a way of life

Sign up at a 24 Hour Fitness near you for a 7 day free trial. Join a class and find a community!
From our sponsors
Három éve történt a vörösiszap-katasztrófa - a felelősök ma is büntetlenek
Oct 4th 2013, 05:06

Ma van a vörösiszap-katasztrófa harmadik évfordulója. Az érintett településeken csendes megemlékezést és fáklyás felvonulást tartanak.

Három éve, 2010. október 4-én Ajka közelében, Kolontár községnél átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai timföldgyára X-es zagytározójának gátja, és a kizúduló több mint egymillió köbméternyi vörösiszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. Tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek.

Kolontáron ma csendes megemlékezést rendeznek: szentmisét tartanak, majd a polgármester mond beszédet, amelyet fáklyás felvonulás követ.

Devecserben nyolctól délután öt óráig be lehet járni azokat az intézményeket, épületeket, amelyeket a katasztrófa után hoztak létre vagy újítottak fel. A Rotary-házban és a katolikus templomban Makovecz Imre építész grafikáiból nyílik időszaki kiállítás, a várkerti sportpályán pedig a tankerület diákjai versengenek. A Makovecz parkban beszédek hangzanak el, az Újjászületés kápolnájánál pedig ökumenikus istentisztelet lesz. Este fáklyás felvonulás indul a Makovecz parkból az emlékparkba, az emlékezés napjának programja vízi fényjátékkal zárul.

Somlóvásárhelyen nem tartanak külön megemlékezést, az ott lakók a devecseri programokhoz csatlakoznak.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése