2013. szeptember 10., kedd

Kuruc.info: Moszkva dolgozik a Szíria-terven

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Ridiculous Developers!

Expanding your team? We have devs that cost $0110110001/hour. We invoice in binary. Try Toptal risk-free today!
From our sponsors
Moszkva dolgozik a Szíria-terven
Sep 10th 2013, 13:27

Moszkvában jelenleg is dolgoznak a szíriai vegyifegyver-készletek nemzetközi ellenőrzésére vonatkozó terven, és azt hamarosan beterjesztik az ENSZ-ben, illetve a vegyi fegyverek betiltását ellenőrző nemzetközi szervezetnél - közölte kedden Szergej Lavrov külügyminiszter.

Az orosz elképzelés kidolgozása közben folyamatos az egyeztetés a szíriai partnerekkel - tájékoztatott az orosz diplomácia vezetője, miután líbiai kollégájával tárgyalt.

Lavrov azt is elmondta, készen állnak arra, hogy az ENSZ főtitkárával, a Biztonsági Tanács tagállamaival és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezettel (OPCW) is megvitassák tervüket. Hozzátette, hogy az ellenőrzés tervének elkészítése nem váltja ki annak szükségességét, hogy minden egyes, a vegyi fegyverek alkalmazásával kapcsolatos esetet ki kell vizsgálni. Az orosz külügyminiszter megismételte Moszkva álláspontját, hogy az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek vissza kell térniük Szíriába, és "teljes mértékben teljesíteniük kell megbízatásukat".

"Az igazságot ki kell deríteni, a bűnösöket felelősségre kell vonni" - tette hozzá Lavrov. Arról is beszámolt, hogy John Kerry amerikai külügyminiszterrel folyamatos kapcsolatban áll, és hétfőn telefonon beszélt vele.

Kerry Londonban kijelentette, hogy Szíria elkerülheti a katonai beavatkozást, ha rövid időn belül átadja teljes vegyifegyver-készletét. Mint mondta, ehhez az szükséges, hogy a Bassár el-Aszad vezette szíriai kormány vegyifegyver-arzenáljának "minden egyes darabját" beszolgáltassa a nemzetközi közösségnek "a következő egy hétben", és teljes leltárt adjon a készletekről. Kerry ugyanakkor hozzátette: lehetetlennek tartja, hogy Aszad ezt megteszi.

Szergej Lavrov hétfőn a szíriai külügyminiszterrel tárgyalt Moszkvában, de csak később jelentette be, hogy a Kreml azt kezdeményezi: Szíria helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-arzenálját, hogy elkerülje a nyugati katonai csapást.

Az orosz külügyi vezető keddi tájékoztatóján utalt arra is, hogy több ország pozitívan értékeli az orosz kezdeményezést, és az ENSZ főtitkára is így reagált rá. "Ami az Egyesült Államokban elhangzott kommentárokat illeti, abból indulunk ki, hogy a döntést az államfő hozza. Barack Obama pedig ezt a kezdeményezést áttörési lehetőségnek nevezte" - hangoztatta Lavrov.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése