2013. szeptember 1., vasárnap

Kuruc.info: Magyar-lengyel hadisírgondozási kormánymegállapodást készítettek elő

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Build - Release - Deploy

Automate your build process. Integrates with 50+ Dev tools.
From our sponsors
Magyar-lengyel hadisírgondozási kormánymegállapodást készítettek elő
Sep 1st 2013, 09:17

A katonák és a háborús polgári áldozatok sírjairól és a nekik szentelt emlékhelyekről szóló magyar-lengyel kétoldalú kormánymegállapodás szövegtervezetéről szóló jegyzőkönyvet írták alá két ország képviselői a héten Budapesten - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-t.

Közleményük szerint a szövegtervezet véglegesítése a Magyarország kormánya és a Lengyel Köztársaság kormánya közötti őszre tervezett megállapodását készítette elő. Kiemelték: jövőre emlékezik meg a világ az I. világháború kitörésének 100. évfordulójáról, s számos ünnepi esemény szervezésének fontos előfeltétele ez az egyezmény.

Mint a HM kifejtette: a hosszas tárgyalássorozat a szmolenszki légi katasztrófa miatt szakadt meg, ugyanis a lengyel Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács egykori titkára is meghalt a szerencsétlenségben. Az utódja, A. K. Kunert és Töll László ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője által most aláírt kölcsönösen elfogadott szövegtervezet is hosszú előkészítés eredményeképpen született meg.

A megállapodás az egyszerű, sokszor ismeretlen magyar katonák végső nyughelyeként szolgáló honvédsíroktól kezdve a magyar és a lengyel fél által (több esetben közösen létrehozott) emlékhelyek gondozásáig terjed, beleértve az elesett katonákra és a háborús polgári áldozatokra emlékeztető emlékműveket, emléktáblákat is - olvasható a HM közleményében.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése