2013. szeptember 23., hétfő

Kuruc.info: Könyvajánló: Futballsztár Erdélyből

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Manage your social media

Best social media tool for image publishing to Facebook and Twitter. Look amazing and delight your followers. Get 40% off when you sign up today.
From our sponsors
Könyvajánló: Futballsztár Erdélyből
Sep 23rd 2013, 12:47

"Két magyar nemzetiségű labdarúgó akad a sporttörténelemben, aki Bajnokcsapatok Európa Kupáját nyert. Puskás Ferenc - a spanyol Real Madrid mezében, és Bölöni László, a román Steaua Bukarest játékosaként. Két magyar nemzetiségű labdarúgó érte el a százszoros válogatottságot: Bozsik József Magyarországon, és megint csak Bölöni László Romániában."
(Részlet a bevezetőből)


A hetekkel ezelőtti bukaresti román-magyar mérkőzés után gondoltam először erre a könyvre. Igaz, hogy a könyv még az "átkos rendszerben" íródott, igaz, hogy idén már 25 éves, igaz, hogy a főhős visszavonult, és a "futballsztárból" "edzőfejedelem" lett, de a téma iránt érdeklődőknek mindenképpen ajánlom.

A szerző, Bocsák Miklós, Bölöni László sikerekben gazdag játékos pályafutását mutatja be, aki bár több mint százszor játszott a román válogatottban, és az első kelet-európai BEK-győztes klubnak, a Steaua Bukarestnek volt az ikonja, magyarságát még a "Ceausescu-éra" legvadabb időszakában is megőrizte és büszkén vállalta. Ezt azért is tartom fontosnak kihangsúlyozni, mert nem is olyan régen, az Újpest-Steaua mérkőzésen, a vendégek Székely János nevű játékosa a tévénézők százezrei előtt nyíltan románnak vallotta magát, és a lefújás után román zászlóval parádézott:

A könyv 1988-ig, Bölöni Belgiumba szerződéséig mutatja be a labdarúgó életét, amiből kiderül, hogy már játékosként sem volt akárki: a világon tizenhatodikként, Romániában elsőként érte el a százszoros válogatottságot. Dicsőszentmártonból indult, Marosvásárhelyen lett élvonalbeli labdarúgó, itt tette le a fogorvosi diplomát, és itt ismerte meg későbbi feleségét, Zakariás Klárát, a marosvásárhelyi Magyar Színház művésznőjét is. 1984-ben nem kis "nyomásra" ment a Steauához, ahol négyszeres bajnok, kétszeres kupagyőztes, BEK-győztes, Európai Szuperkupa-győztes és magyarként a román válogatott csapatkapitánya lett. Kétszer volt Romániában az Év játékosa, meghívták a világválogatottba, részt vett az 1984-es franciaországi Európa Bajnokságon, közel ötszázszor játszott a román élvonalban, amivel jelenleg az örökranglista negyedik helyén áll.

Bölöni László negyvenéves koráig játszott még Belgiumban és Franciaországban, azóta edzősködik, és munkája során az elmúlt 25 év legsikeresebb, legelismertebb magyar trénerévé vált. Az AS Nancy-t kétszer vitte fel a francia élvonalba, Portugáliában a Sportinggal bajnok, kupagyőztes, szuperkupagyőztes, a Stade Rennes-t története során először vezette ki a nemzetközi porondra, Belgiumban a Standard Liége-zsel bajnok, és kétszeres Szuperkupa-győztes lett. Európán kívül az arab világban is sikereket ért el: 2008-ban Öböl-kupát nyert, idén pedig Katarban az év edzőjének választották.

Ilyen eredmények után mégse merült fel komoly szinten a neve a magyar válogatott szövetségi kapitányaként, csak az újságírók, és szurkolók reménykednek benne, hogy egyszer eljön majd Bölöni ideje is, de állítása szerint őt még nem keresték fel ez ügyben. Pedig a bukaresti szégyen után még a laikus számára is nyilvánvalóvá vált, hogy évek óta egy helyben topogunk, még ha ezt Egervári másképp is látja:

„A mai mérkőzést sajnáljuk, de a három év eredményeit tekintve nem szabad megkérdőjelezni az előrelépésünket."

A félreértések elkerülése érdekében megjegyezném, hogy egy szóval sem állítom, hogy Bölönivel világverő magyar csapat állna össze, abban viszont biztos vagyok, hogy egy román-magyar meccs előtt nem egy büdös, cigány nyálas-hamis kornyikálásával hangolnának a játékosaink...

Néhány érdekesség Bölöni Lászlóról:

- 2004 óta a nevét viseli a marosvásárhelyi egykori Ligeti Stadion.

- A kettős állampolgárságról döntő 2004-es népszavazás sikertelensége egyenesen megrendítette, ezután hosszú ideig nem is nyilatkozott magyar lapoknak, és számos alkalommal adott hangot keserűségének.

- A magyaron kívül beszél még románul, franciául, portugálul és angolul.

- 2002-ben Bölöni állította be először felnőtt meccsen Cristiano Ronaldót.

- Olyan játékosok dolgoztak még a keze alatt, mint Petr Cech, Mario Jardel, Yoann Gourcuff, Raphael Varane, Joao Pinto, Cosmin Contra, Cristian Chivu, Dorinel Munteanu, Adrian Ilie, Viorel Moldovan, Dan Petrescu, Adrian Mutu, Miodrag Belodedici.

- A Steaua játékosaként fogorvosként is praktizált.

- 108-szor játszott a román válogatottban, amivel az örkranglista negyedik helyén áll, de több mint tíz éven keresztül listavezető volt.

- Igazi világvándor, hiszen élt Erdélyben, Romániában, Belgiumban, Franciaországban, Portugáliában, Görögországban, az Egyesült Arab Emírségekben, Dubaiban és Katarban.

- Az "ö" nem "o". Külföldön mindig kikéri magának, ha úgy írják le a nevét: Boloni.

- Lánya és bátyja, aki szintén fogorvos, Budapesten él.

- Állítása szerint 2001-ben a román válogatott szövetségi kapitányaként a román-magyar meccs előtt a románok, utána a magyarok árulózták le.

- 2010-ben a világ egyik legolvasottabb magazinja a Four Four Two minden idők 31. legjobb magyar játékosává választotta, úgy, hogy hivatalosan soha nem volt magyar állampolgár.

- Kedvenc anekdotája: "Az olaszok legyőzése után az egyik kommunista tollnok azt írta, hogy a dákok legyőzték a rómaiakat. Erre mondták a székelyek, hogy Attila hunjai nélkül nem jöhetett volna össze ez a győzelem."

Magyar Harcos

A szerző korábbi írásai:

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése