2013. szeptember 23., hétfő

Kuruc.info: Bizonyíték nélkül is büntethet a rendőr

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Ridiculous Developers

We destroy mediocrity. Whether you need a quick fix or a contract-to-hire, we have developers in the US & Europe ready for you. Hire an elite engineer with TopTal.
From our sponsors
Bizonyíték nélkül is büntethet a rendőr
Sep 23rd 2013, 13:50

A jogbiztonság és a tisztességes eljáráshoz való jog szempontjából is kifogásolja Szabó Máté, hogy egyes közlekedési szabályok megsértésekor fényképes bizonyíték nélkül is bírságot szabhat ki a rendőrség. Az ombudsman sajtóhírekből értesült arról, hogy a rendőrség - a behajtási tilalom, a kötelező haladási irány és a korlátozott övezetre vonatkozó szabályok megszegőinél - így is megbüntetheti a gépjármű üzembentartóját.

A közúti közlekedésről szóló törvény 2012 áprilisa óta valóban arról rendelkezik, hogy ha nem azonosítható a szabályszegő, akkor a bírságot automatikusan a forgalmi rendszám alapján megállapított üzembentartóval szemben kell kiszabni. Szabó Máté a módosítás indokairól magyarázatot kért a belügyminisztertől, aki a szabályok alkotmányossága mellett azzal érvelt, hogy a kiemelt három szabályszegés esetében nem szükségszerű előfeltétel a dokumentálás.

E szerint a hivatalos értesítés átvételét követően az üzembentartónak lehetősége van vitatni a közigazgatási bírság kiszabását, vagy a megfizetését is mellőzheti anélkül, hogy végrehajtási eljárás indulna. "A miniszter kiemelte, hogy ezekben az esetekben közigazgatási hatósági eljárás indul, amelynek keretében valamennyi garanciális rendelkezés érvényesül" - olvasható az ombudsmani közleményben.

Az ombudsman szerint azonban "mind közigazgatási hatósági eljárásban, mind pedig szabálysértési eljárásban a jogállamiság garanciája, hogy a hatóság a jogsértés tényét hitelt érdemlően bizonyítsa". Mivel nem feltétlenül az eljárás alá vont üzembentartó követte el a szabályszegést, esetében az érdemi védekezési lehetőséget az eljárás során hozzáférhető fényképes dokumentáció segíti elő.

"A jogállamiság elve és tisztességes eljárás azt követeli meg, hogy objektív felelősség keretében csak megfelelő bizonyítékok alapján lehessen megbírságolni a gépjármű üzembentartóját" - fogalmazott a biztos hivatala. A közlemény kiemelte: az ombudsman a belügyminisztertől kérte a közúti közlekedési törvény módosításának olyan kezdeményezését, amely az eljárás alá vont üzembentartónak egyértelműen biztosítja a szükséges eljárási garanciákat.

(MTI - FN24)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése