2013. szeptember 19., csütörtök

Kuruc.info: Az oláh bíróság szerint a székelység nem létezik, lobogója pedig annyit ér, mint egy autógyár zászlaja

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Want free Kindle ebooks?

Sign up to receive the best freebie Kindle ebook deals in your email every day.
From our sponsors
Az oláh bíróság szerint a székelység nem létezik, lobogója pedig annyit ér, mint egy autógyár zászlaja
Sep 19th 2013, 18:28

A brassói táblabíróság visszavonhatatlan döntése értelmében az uzoni önkormányzat törvénytelenül tűzte ki a székely zászlót a községháza homlokzatára.


A Kovászna megyei prefektúra indította per utolsó tárgyalására szeptember 11-én került sor, a döntést csütörtökön, indoklás nélkül hozta nyilvánosságra honlapján a bíróság. Ráduly István, Uzon polgármestere elmondta, egyértelmű, hogy nem szakmai, hanem politikai döntés született az ügyben. Az elöljáró elmondta: megvárja, míg a táblabíróság közli az indoklást, és annak függvényében dönti el a további lépéseket.

Az uzoni községháza homlokzatán lobogó székely zászló miatt tavaly nyáron tett feljelentést Codrin Munteanu, Kovászna megye korábbi prefektusa. A feljelentés szövege akkor nagy port kavart, hiszen a magyarellenes prefektus úgy fogalmazott: az uzoni községháza homlokzatára kitűzött zászló egy "nem létező entitást szimbolizál", és hogy a székely zászló "éppen annyira törvénytelen, mintha egy futballklub vagy autógyár zászlóját tennék ki a községházára", csak azért, mert a polgármester vagy a tanácstagok kedvelik. Akkor a háromszéki RMDSZ-es elöljárók nyilvános bocsánatkérésre szólították fel a volt prefektust, aki azt nyilatkozta, feljelentésre indított eljárást a szerinte törvénytelen jelkép ellen.

Többek között az uzoni per miatt tiltakozva szervezte meg a háromszéki RMDSZ a novemberi székely zászlós tüntetést. Az ügyet alapfokon a Kovászna Megyei Törvényszék tárgyalta, a prefektúrának adott igazat, és törvénytelennek nyilvánította a székely zászlót. Ráduly István fellebbezett, ezt utasította most el a táblabíróság.

(Krónika nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése