2013. augusztus 25., vasárnap

Kuruc.info: Tóásó-ügy: a "nyilvánosság erejével" harcol a "magyar" külügy a bolíviai hatóságok ellen

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Tóásó-ügy: a "nyilvánosság erejével" harcol a "magyar" külügy a bolíviai hatóságok ellen
Aug 25th 2013, 18:28

Mostanra olyan nemzetközi "láthatósága" lett a Bolíviában már több mint négy éve jogellenesen fogva tartott Tóásó Előd ügyének, az úgynevezett terrorista-pernek, hogy a bolíviaiak már nem tehetnek meg bármit - mondta a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára vasárnap az MTI-nek.

Takács Szabolcs kifejtette: a magyar kormány a nyilvánosság eszközével, erejével élve, mindenféle mechanizmuson keresztül folyamatosan felhívja a bolíviai kormány figyelmét, hogy tartsa be vállalt nemzetközi kötelezettségeit és saját törvényeit. A bolíviai jogszabályok szerint 36 hónapot követően senkit nem lehet előzetesen fogva tartani. Ehhez képest Tóásó Előd már több mint négy éve börtönben van. A magyar kormány folyamatosan kéri a bolíviai hatóságokat, hogy Tóásó Elődöt engedjék szabadon. A "nyilvánosság erejével megfenyített" bolíviai hatóságok nyilván azóta is vigyázzba állnak a tökös "magyar" külügy előtt.

"Jelenleg a leghatékonyabb eszközünk a nyilvánosság" - hangsúlyozta Takács Szabolcs. Ennek eddigi eredményei közül kiemelte például, hogy Magyarország kezdeményezésére idén márciusban már az ENSZ emberi jogi tanácsa is jelentést készített a bolíviai ügyről. Legutóbb pedig az Európai Unió fejlesztési biztosa is "hangot adott aggályainak", és kérte, hogy a terrorista-pernek nevezett ügyben gyors, átlátható és igazságos döntést hozzanak.

Nem csak a Külügyminisztérium, hanem a magyar kormány minden érintett és illetékes szereplője évek óta folyamatosan figyelemmel kíséri Tóásó Előd helyzetét és a perrel kapcsolatos fejleményeket - jelentette ki. Továbbá állandó kapcsolatban állnak Spanyolországgal, Németországgal, és Tóásó Előd legutóbbi, augusztus 16-ai - Írországot is érintő - vallomásának nyomán felvették a kapcsolatot az ír kormánnyal is, egy esetleges közös fellépés ügyében. (Bizonyára a Tobin-ügyhöz hasonlatos hatékonysággal fog működni ez az összeborulás is - a szerk.)

Mindeközben állandó "kétoldalú párbeszédet" folytatnak a bolíviaiakkal. Az argentin fővárosban, Buenos Airesben dolgozó magyar konzul heti szinten egyeztet valakivel Tóásó Előd ügyében, és a tervek szerint legközelebb szeptember elején személyesen is meglátogatja majd - mondta a helyettes államtitkár.

A Külügyminisztérium szerint az is aggályos, hogy a pert és Tóásó Elődöt is időnként más-más helyszínre helyezik át. Ugyanakkor ezen a héten, mivel épp szünetelt a per tárgyalása, Tóásó Előd a La Paz-i börtönben, és nem a Santa Cruz-i Palmasola fegyházban tartózkodott a sok halálos áldozatot követelő összecsapások idején. (A fegyházban lezajlott augusztus 23-i összecsapásban - amely a hatóságok szerint a börtön ellenőrzéséért robbant ki két épület foglyai között - több mint 30 fogoly meghalt.)

A helyettes államtitkár szerint a latin-amerikai börtönviszonyok általában "nem jók". Mint mondta: jellemző, hogy a fogvatartottakról leginkább a család tud gondoskodni. Így a lehetőségekhez képest egyébként is a La Paz-i börtön a legkedvezőbb, többek között azért, mivel ott a felesége is tudja látogatni. Most viszont Tóásó Elődöt ismét visszaszállítják Santa Cruzba, mivel tárgyalása a jövő héten folytatódik - mondta Takács Szabolcs, kiemelve, abban bíznak, hogy az ügy nemzetközi transzparenciájának segítségével minél hamarabb lezárul a per.

A Külügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint a tárca ismételten kérte az ENSZ emberi jogi főbiztosa helyi képviselőjének segítségét az ügyben, csakúgy, mint az Európai Unió illetékeseinek közbenjárását.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó:

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése