2013. augusztus 25., vasárnap

Kuruc.info: Margitsziget kétharmados többséggel utasította el a Fővárosi Önkormányzathoz csatolását

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Margitsziget kétharmados többséggel utasította el a Fővárosi Önkormányzathoz csatolását
Aug 25th 2013, 19:17

A Margitszigeten állandó bejelentett lakosként élő három ember közül kettő vett részt a vasárnap tartott helyi véleménynyilvánító népszavazáson, mindketten elutasították, hogy a Fővárosi Önkormányzat közvetlen irányítása alá vonja a Margitszigetet - közölte a XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense az MTI-vel.

Gellért Lajos hangsúlyozta, hogy a kerület az önkormányzati törvényből fakadó kötelezettségének tett eleget, amikor kiírta a népszavazást. A voksolás érvényes és eredményes volt, hiszen a szavazók több mint a fele részt vett a szavazáson, és mindkét szavazat azonos tartalmú volt - tette hozzá.

A voksoláson részt vett két lakos a déli órákban adta le szavazatát, a szavazóhelyiség azonban az előírások szerint este hét óráig nyitva volt.

A parlament kormánypárti többsége június 26-án fogadta el másodszorra azt a törvényt, amely a Fővárosi Önkormányzat közvetlen irányítása alá vonja a Margitszigetet. Az előterjesztő, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter azzal indokolta a Margitsziget közvetlen irányításának átadását, hogy az addig a XIII. kerülethez tartozó terület kiemelt idegenforgalmi jelentőségű, a fejlesztése túlmutat egy kerületi önkormányzat stratégiai tervezésében rejlő lehetőségeken. A tárcavezető kiemelte: a közvetlen fővárosi irányítással biztosítható, hogy a Margitszigetet érintő fejlesztések szervesen illeszkedjenek a Budapestet érintő nagyszabású koncepciókba.

A jogszabályt június 10-én szavazta meg először az Országgyűlés, Áder János államfő azonban megfontolásra visszaküldte azt. Arra hivatkozott: a jogalkotás során nem teljesült az Európa Tanács önkormányzati chartájában és a jogalkotásról szóló törvény rendelkezéseiben foglalt eljárási kötelezettség. Az egyezmény szerint ugyanis nem lehet megváltoztatni a helyi önkormányzatok határait az érintett közösségekkel való előzetes konzultáció, vagy ahol ezt törvény lehetővé teszi, esetleges helyi népszavazás nélkül - mutatott rá a köztársasági elnök.

Az alkotmányügyi bizottság június 26-i ülésének vitájában Zöld-Nagy Viktória területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár közölte, hogy az államfői levél után konzultáltak mind a XIII. kerület polgármesterével, mind a főpolgármesterrel.

Ezután a törvényjavaslaton - az előterjesztő, Navracsics Tibor indítványára - annyit változtatott az Országgyűlés, hogy nem június 30-án, hanem a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

A XIII. kerületi képviselő-testület június 27-én úgy döntött, alkotmányjogi panasszal fordul az Alkotmánybírósághoz a Margitsziget közvetlen fővárosi irányítására vonatkozó törvény miatt, és kéri az alaptörvény-ellenes rendelkezések megsemmisítését.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése