2013. augusztus 25., vasárnap

Kuruc.info: A menekültek semmilyen kriminális veszélyt nem jelentenek - hazudja Garamvölgyi

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
A menekültek semmilyen kriminális veszélyt nem jelentenek - hazudja Garamvölgyi
Aug 25th 2013, 14:33

A befogadó-állomásokon és a közösségi szállásokon elhelyezett külföldiek semmilyen kriminális veszélyt nem jelentenek, sőt a helyi lakosság szubjektív biztonságérzete sem romlott – mondta a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója az MTI-nek.

Garamvölgyi László közölte, a tanács azt követően jutott erre a következtetésre, hogy áttekintette a menekültügyi és migrációs helyzetet, illetve azokat az integrációs modellprogramokat, amelyeket a Belügyminisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatala (BÁH) tavaly indított. Hozzátette: a bűnmegelőzési tanács prevenciós stratégiájában kiemelt helyen szerepel az illegális migráció visszaszorítására tett hatósági intézkedések szakmai támogatása, annál is inkább, mert ez egy speciális bűnmegelőzési terület, ráadásul több kommunikációs célcsoporttal.

A tanács ugyanakkor azt is megállapította, hogy a menekültekkel kapcsolatban eleinte számos "hamis információ" látott napvilágot, különösen az interneten, a közösségi médiában. A kommunikációs igazgató szerint mostanra már a helyi lakosok inkább a saját tapasztalataiknak hisznek, mint néhány "rosszindulatú bejegyzésnek", vagy a külföldiek viselkedésével, egészségi állapotával, "sajátos kultúrájával" kapcsolatos "álhíreknek".

Garamvölgyi László kitért arra, hogy hasonló idegenkedés a nyugati világban is megjelent, annak ellenére, hogy több európai állam korábban gyarmattartó volt, így az ottani lakosság akár már évszázadok óta ismerheti az idegen kultúrákat, megszokhatta a külföldiek jelenlétét. Hozzátette: a 20. század végén egyébként is megfigyelhető egy spontán, "újkori népvándorlás" a világban, amit tetézett a szocialista blokk összeomlása, továbbá Magyarországot sem kerülte el a 2011-es "arab tavasz" következtében megindult migráció.

Jelezte, a bűnmegelőzési tanács ezzel kapcsolatban két fontos területre koncentrál. "Erőteljes kommunikációval" meg kell ismertetni a lakossággal az idegen kultúrák "lényegét", további cél a tévhitek eloszlatása, a hamis információk cáfolása, illetve a BÁH integrációs programjainak elősegítése. Fontos, hogy megelőzzék az esetleges bűncselekményeket a konfliktusok mediatív kezelésével.

Garamvölgyi László közölte azt is: a tanács még idén reprezentatív közvélemény-kutatást kezdeményez, hogy minél szélesebb körben ismerjék meg az állampolgárok véleményét, majd az így összegyűjtött javaslatokat beépítik a nemzeti bűnmegelőzési stratégiába. Kitért arra is, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács azt tapasztalja, hogy mostanság sokkal toleránsabbak az állampolgárok a külföldiekkel szemben, ami annak is köszönhető, hogy az érintett településeken, Debrecenben, Bicskén, Vámosszabadin, Balassagyarmaton, illetve Nagyfán a külföldiek jelenléte nem okozta a közbiztonság romlását, továbbá a külföldiek igyekeznek beilleszkedni.

Példaként említette Győrság községben egy négyfős afgán család integrációját. A szülők magyar nyelvoktatásban vesznek részt, amelyet az önkormányzat a győri Audi Akadémia bevonásával old meg és amely lehetővé teszi az integrációs programban betervezett szakképzést is. A családfő 2012 novemberében sikeres targoncagép-kezelői vizsgát tett, ezen kívül CNC-esztergályosnak tanul, munkaerő-piaci elhelyezkedését az Audi cég egyik beszállítója segíti augusztustól. A család harmadik gyermeke szeptemberre várható. Hasonló program indult a Fejér megyei Csóron, ahol szintén egy négyfős családot segítenek: a férj targoncavezetői, a feleség pedig bolti eladói képzésre fog járni szeptembertől. A gyermekek iskolába és óvodába járnak Csóron – ismertette a kommunikációs igazgató.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot 2011 áprilisában hozta létre a kormány. A feladata a magas szintű közbiztonság megteremtésére és fenntartására, a bűnözés visszaszorítására, a bűnözést kiváltó jelenségek, a bűnalkalmak és a bűnelkövetők ellen történő következetes fellépés érdekében tett intézkedések erősítése, továbbá a bűnmegelőzés új modelljének hatékony működtetése, valamint a bűnmegelőzés érdekében szükséges cselekvési tervek kidolgozásának és végrehajtásának koordinálása.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó:

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése