2013. október 5., szombat

Kuruc.info: Újabb csontvázak kerültek elő Miskolctapolcán

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Transform Self-Doubt into Confidence

Find Your True Path In Life, Release Inner Blocks, & Move Forward With Confidence. Sign up for this $21 online course by Max Highstein today.
From our sponsors
Újabb csontvázak kerültek elő Miskolctapolcán
Oct 6th 2013, 04:58

Újabb csontvázak kerültek elő a Miskolctapolcai ásatások során a bencés apátság területén. A régészek megtalálták annak az előkelőnek a sírját, akiről Miskolc kapta a nevét.

A Barlangfürdő előtt a 11. században volt egy kis sziget a területen, amire aztán felépült egy 8 méter átmérőjű kerek templom, patkóíves szentéllyel, úgynevezett rotunda. A most feltárt sírok a rotunda északi oldalán találhatók, ám egy annak közepén helyezkedik el. Feltehetően oda temették a bencés apátság alapítóját, akiről vélhetően a város is a nevét kapta – állapította meg Pusztai Tamás régész a Kossuth Rádió Szombat délelőtt című műsorában.

A most előkerült négy másik sír azért érdekes – folytatta, mert az egyik halottat egy kőládás sírba temették, amit valamikor a 12. század végén, 13. század elején létesíthette, amikor egy külső köpenyfalat építettek a rotunda külső oldalára. Ez abból tudható, hogy a kőládás sírt már fedi a köpenyfal – fejtette ki a régész.

A megtalált csontvázak lábai bokától lefelé le vannak vágva, de épségben temették el a halottakat, csak a temetést követően, 10-20 évvel később újabb holtat ástak ugyanarra a területre, és már nem tudták, hol volt a korábbi sír. A sírásók a sírgödörrel elpusztították a korábbi maradványokat – magyarázta a szakember.

A feltárás elérhetővé válik a közönség számára is, hisz az előkerült falakat a mai felszín fölé fölfalazzák, így láthatóvá válik az elmúlt 800 év földalatti történése. A romok Miskolc azon korai 200 évéről szólnak, amelyről nincs írásos adat – néhány éven belül ez lehet Miskolc egyik legfontosabb nevezetessége – hangsúlyozta Pusztai Tamás.

2004 óta ez a negyedik feltárási év. A most megtalált négy sírral 238-ra bővült a sírok száma.

(Kossuth Rádió)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése