2013. október 5., szombat

Kuruc.info: Aszad: "nincs más lehetőségünk, mint hogy bízzunk a győzelemben"

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Manage your social media

Best social media tool for image publishing to Facebook and Twitter. Look amazing and delight your followers. Get 40% off when you sign up today.
From our sponsors
Aszad: "nincs más lehetőségünk, mint hogy bízzunk a győzelemben"
Oct 5th 2013, 19:44

Bassár el-Aszad szíriai elnök a Der Spiegel német hetilapnak adott interjújában, ha közvetve is, de elismerte, hogy ő is követett el hibákat, ugyanakkor továbbra sem hajlandó tárgyalni a terroristákkal, és bízik a győzelemben.

"Történtek egyes személyes hibák. Mindenki hibázik, még egy elnök is" – mondta a német lap honlapján szombaton közölt kivonat szerint Aszad. Nem lehet azt mondani, hogy a felkelőket "száz százalékos felelősség terheli (a kialakult helyzetért), minket pedig nulla". Aszad a közelmúlt során tucatnyi interjút adott a nyugati médiának, de azt egy alkalommal sem ismerte el nyíltan, hogy őt is felelősség terheli a két és fél évvel ezelőtt békés tüntetésként indult, de végül több mint 100 ezer halálos áldozatot követelő, a 23 milliós ország lakosságának negyedét földönfutóvá tevő, polgárháborúba torkolló szembenállásért.

Ugyanakkor a szíriai elnök ettől eltekintve minden kérdésben kitartott korábbi álláspontja mellett a Der Spiegelben vasárnap megjelenő interjúban. Leszögezte, hogy nincs esély a konfliktus tárgyalásos úton való rendezésére, és bízik abban, hogy győzelmet arat a "felkelők" felett. "(Tárgyalni) a felkelőkkel? Nem. Az én meghatározásom szerint a politikai ellenzék nem visel fegyvert (...) Nincs más lehetőségünk, mint hogy bízzunk a győzelemben" - mondta Bassár el-Aszad.

Azt is megerősítette, hogy 2014 augusztusa – azaz mandátumának lejárta – előtt elnökválasztást fog kiírni, és ismét elmondta, hogy még nem biztos abban, hogy indul-e azon. Saját személyes biztonságáért azonban semmiképpen sem aggódik. "Ha félnék, már hosszú ideje elhagytam volna Szíriát." Aszad ismét cáfolta, hogy az általa irányított hadsereg állt volna az augusztus 21-i, Damaszkusz környéki ideggáztámadás mögött. Egyúttal közölte, hogy kormánya mindenben együttműködik a nemzetközi vegyifegyver-ellenőrökkel, akik az ENSZ Biztonsági Tanácsának megbízásából a szíriai mérgesgáz-arzenál megsemmisítésén dolgoznak az országban.

A szíriai elnök korábbi nyilatkozataihoz hasonlóan terroristáknak nevezte a terroristákat, a nyugati hatalmakat pedig hazugsággal vádolta. "Úgy vélem, hogy a Nyugat jobban bízik az al-Kaida (nemzetközi terrorszervezetben), mint bennem" - mondta Bassár el-Aszad, arra utalva, hogy az ellene harcoló "felkelők" soraiban az al-Kaidával szövetséges iszlamista szélsőségesek is vannak, méghozzá nem is kevesen. A szíriai elnök az őt katonai csapással fenyegető Barack Obama amerikai elnököt hazugnak, a mellette kiálló Oroszországot pedig "igaz barátnak" nevezte a Der Spiegel német hetilapnak adott interjúban.

(MTI korrigálva)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése