2013. szeptember 16., hétfő

Kuruc.info: Volner: A kormány az E.ON gázüzletágának áron felüli megvásárlásával fizeti vissza a cég veszteségét

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Get healthier and fit with celebrity yoga instructor, Sadie Nardini.

The course will teach you a 14 day routine so you can maintain a body more free of toxins and extra weight.
From our sponsors
Volner: A kormány az E.ON gázüzletágának áron felüli megvásárlásával fizeti vissza a cég veszteségét
Sep 16th 2013, 14:16

A Jobbik szerint a magyar kormány az E.ON magyarországi földgázüzletágának áron felüli megvásárlásával a német vállalatnak a rezsicsökkentéssel okozott veszteségét fizeti vissza, hogy "megszabaduljon a nagy német nyomástól" - fogalmazott Volner János sajtótájékoztatóján.


Gázt ad a kormány

A gazdasági bizottság jobbikos alelnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy amíg a visszavásárlás pontos anyagi hátterét firtató írásbeli kérdésére adott válaszában a nemzeti fejlesztési miniszter nem ismertette a vásárlás részleteit, addig a "napi sajtó címlapon hozza az ügylet részleteit".

A Világgazdaság hétfői számában írt arról, hogy gyors egymásutánban három hatalmas forrás szerveződött az E.ON gázüzletágának megvásárlását lebonyolító MVM csoport számára. Az együtt 265 milliárd forintnak megfelelő összegen belül, 104 milliárd forintnak megfelelő forint- és euróhitel felvételéről pénteken döntött az MVM közgyűlése.

A 104 milliárd forintnyi csomag úgy áll az MVM rendelkezésére, hogy a társaság az ING Bankkal 66,7 millió eurós, kétoldalú hitelszerződést köt, ezen felül az OTP Bank, az UniCredit Bank, a Raiffeisen Bank, a Volksbank, a K&H Bank és az MKB Bank alkotta konzorciummal egy 84 milliárd forint összegű klubhitelt ír alá. Az MVM néhány napja a Bank of Chinával kötött egy 300 millió eurós együttműködési megállapodást, ami 90 milliárd forintot jelent számára. Mindezeken felül egy 71 milliárd forintos tulajdonosi hitelhez is hozzájut a társaság addig, amíg ugyanekkora tőkeemelésben nem részesül. Mostanra tehát az MVM-nek már rendelkezésére áll annyi pénze, hogy a 870 millió eurós (261 milliárd forintos) E.ON-tranzakciót biztosan lezárhassa a korábban jelzett, szeptember 30-i időpontban - írja a Világgazdaság.

Volner János emlékeztetett rá: a korábbi szakértői becslések szerint az érintett üzletág 40-300 millió eurót ér, ehhez képest a Jobbik szerint indokolatlan a 870 millió eurós vételár. Az ellenzéki politikus megerősítette: ha a tranzakció létrejön, akkor a Jobbik feljelentést tesz az ügyben.

Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója 2012. november 30-án írt alá szándéknyilatkozatot az E.ON-csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek az MVM-re történő átruházásáról. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 2013. március 28-án írta alá az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló megállapodást.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése