2013. szeptember 16., hétfő

Kuruc.info: Szorosabb együttműködést ígért a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel az iráni atomprogram irányítója

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
2012 Intl Green Construction Code

Sign up for the most comprehensive introductory course available on the web for the 2012 International Green Construction Code (IgCC). Just $29.
From our sponsors
Szorosabb együttműködést ígért a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel az iráni atomprogram irányítója
Sep 16th 2013, 16:54

Szorosabb együttműködést ígért a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel Ali Akbar Szálehi, az iráni atomprogram irányítója hétfőn, kevesebb mint két héttel az iráni atomprogramról szóló tárgyalások újabb fordulója előtt.

"Az újonnan megválasztott elnök (Haszan Róháni) azt az üzenetet küldte, hogy javítsuk és bővítsük az ügynökséggel való együttműködést" – mondta az iráni diplomata az ügynökség tagállamainak éves találkozóján.

A cél az, hogy "lezárják az úgynevezett iráni dossziét" – fogalmazott a mérsékelt diplomatának számító Szálehi, akit augusztus elején neveztek ki a nemzeti atomenergia-ügyi szervezet élére.

Szálehi 2009 és 2010 között már betöltötte ezt a tisztséget, mielőtt Róháni elődje, Mahmúd Ahmadinezsád külügyminiszterré nevezte volna ki.

A tervek szerint szeptember 27-én újra tárgyalóasztalhoz ülnek Bécsben Irán és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség képviselői, hogy egyeztessenek a vitatott iráni atomprogramról. A NAÜ vezetősége abban reménykedik, hogy sikerül olyan megállapodásra jutni, amely lehetővé teszi az iráni nukleáris program ellenőrzését.

Ez lesz a 2012 első felében kezdődött tárgyalások tizenegyedik fordulója, egyben az első Haszan Róháni iráni elnök júniusi megválasztása óta. A nemzetközi közösség abban reménykedik, hogy az új elnökkel könnyebb lesz megegyezni.

A várakozások szerint a nyáron megválasztott Róháni mérsékeltebb politikát folytat majd, mint elődje, Mahmúd Ahmadinezsád, akinek nyolcéves elnöki megbízatása alatt - többek között a vitatott iráni atomprogram miatt - igen feszültté vált Irán viszonya a nyugati országokkal.

A nyugati államok szerint Irán titokban nukleáris fegyver előállításán munkálkodik. Teherán cáfolja ezt, és állítják, hogy az atomenergia kizárólag békés célú alkalmazására törekszenek.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése