2013. szeptember 16., hétfő

Kuruc.info: Dzsihádra vonatkozó új al-Kaida-irányelv: mészárlás helyett hittérítés

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Want free Kindle ebooks?

Sign up to receive the best freebie Kindle ebook deals in your email every day.
From our sponsors
Dzsihádra vonatkozó új al-Kaida-irányelv: mészárlás helyett hittérítés
Sep 16th 2013, 17:28

A napokban először adott ki a dzsihádra, azaz a muzulmán szent háborúra vonatkozó irányelveket az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője. Ajman az-Zavahri többek között arra szólította fel követőit, hogy tartózkodjanak a más muszlim csoportok és a nem muszlim vallásúak lemészárlásától, illetve ne indítsanak támadásokat olyan országokban, ahol a szervezet békés módon is képes terjeszteni ideológiáját.

A nemzetközi terrorszervezetek internetes kommunikációját figyelő amerikai SITE cég által dzsihádista fórumokról megszerzett dokumentumban az Egyesült Államok és Izrael elleni harc helyett Zavahri inkább a "hittérítést" valamint a mozgalom ideológiájának terjesztését hangsúlyozza.

Az Amerika és szövetségesei elleni támadásokkal kapcsolatban a Zavahri szerint "az alapelv az, hogy el kell kerülni a konfliktust, kivéve azokban az országokban, ahol elkerülhetetlen az összeütközés". Ezen elv elemzők szerint elsősorban az észak-afrikai országoknál fontos, ahol a 2011-es arab tavasz eseményei óta az al-Kaida a szabadabb viszonyokat kihasználva könnyebben toboroz új követőket, miközben tartózkodik a nagyobb terrorakcióktól, hogy ne vonja magára a figyelmet.

Az al-Kaida harca hosszúnak ígérkezik, a dzsihád sikeréhez biztonságos menedékekre van szüksége – érvelt Zavahri.

Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy Afganisztánban, Irakban, Szíriában, Jemenben és Szomáliában elkerülhetetlen a konfliktus.

A terroristavezért arra is felszólította a döntően a szunnita iszlám szalafista irányzatához tartozó követőit, hogy ne támadják meg más muszlim vallási csoportok tagjait, ahogy a muzulmán országokban élő keresztények, hinduk és szikhek, valamint a nők és gyermekek életére se törjenek rá. Emellett megtiltotta a merényletek elkövetését mecsetek, piacterek és más olyan közterek ellen, ahol az al-Kaida ellenségei muszlimokkal vegyülnek.

Az önmérsékletre intő felhívás azzal áll összefüggésben, hogy a szervezet véres merényletei miatt az iszlám követőinek körében is egyre népszerűtlenebb az al-Kaida.

Ugyanakkor az al-Kaida zászlaja alatt harcoló legtöbb fegyveres csoport, ha ideológiailag követik is Zavahrit, a harctéren a központi vezetőktől teljesen függetlenül tevékenykednek. Ezért egyesek kétségbe vonják, hogy Zavahri szavai mélyebb hatással lesznek a szervezet harcosainak magatartására.

A SITE szerint a dokumentum szeptember 13-án jelent meg az interneten, de azt pontosan nem tudni, hogy Zavahri mikor írta. Általában hetekbe telik ugyanis, amíg a vezér üzeneteit kicsempészik rejtekhelyéről.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése