2013. szeptember 16., hétfő

Kuruc.info: A törökellenes harcok egyetlen felvidéki emlékművét sem kímélték a "rézművesek" - darazsak állták útjukat

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
The Vegan Vegetarian Online Cooking School

Learn how to cook vegan in the comfort of your home with this cooking course. Enroll today for just $74!
From our sponsors
A törökellenes harcok egyetlen felvidéki emlékművét sem kímélték a "rézművesek" - darazsak állták útjukat
Sep 16th 2013, 19:00

1896 óta őrzi a nagyvezekényi csatateret a hatalmas bronzoroszlán, mely az 1652-ben a törökök ellen vívott híres csatára emlékeztet. Az 1200 fős magyar sereg a majdnem négyszeres túlerőben lévő oszmán csapatokat verte szét, a csatában négy Esterházy-fiú is elesett. A bronzoroszlán azonban egyelőre nem szaggatja mancsával a török zászlót, valaki ugyanis megkísérelte ellopni.


Az oroszlán, mely Markup Béla alkotása, a törökellenes harcok gyakorlatilag egyetlen emlékműve a Felvidéken. Körülbelül két kilométerre áll az Aranyosmaróti járásbeli Nagyvezekénytől. A bronzszobrot pár nappal ezelőtt megkísérelték ellopni. Leemelték a talapzatról, és fel akarták darabolni. Tervük azonban nem sikerült, így a csaknem féltonnás kolosszust a közeli bokrokban hagyták.

A tönkre tett szobrot egy arra járó kerékpáros vette észre, és jelentette a községi hivatalban. Bozena Bruchterová nyitrai rendőrszóvivő elmondása szerint műemlékrongálás miatt indítottak eljárást, ami miatt a tettesek - a tót törvények szerint - csak egy év börtönre ítélhetők.

Azt egyelőre nem tudni, kik lehettek a tettesek, ám a nyomozók egészen váratlan helyről kaphatnak segítséget. A bronzszoborba ugyanis lódarazsak fészkeltek, melyeket ugyan tavaly igyekeztek kiirtani, ám valószínűleg ez nem sikerült teljesen. Az önkormányzat felkereste az aranyosmaróti és nyitrai kórházakat, és arra kérték őket, hogy ha valaki több lódarázscsípés ellátását kéri tőlük, jelentsék a rendőrségnek.

A nagyvezekényi oroszlánt felújítják, és visszahelyezik a helyére. Több helyen próbáltak belevágni, kisebb darabokra akarták vágni, ám nem sikerült befejezni a dolgot. A helyreállítás még így is több ezer euróba kerül majd. Nagyvezekény polgármestere, Justína Pálková biztos benne, hogy a tettesek – akik feltehetően legalább ketten lehettek – nem helyiek voltak. A bronzoroszlán kedvelt turistacélpont, tavaly pedig 2800 eurót szereztek a talapzat felújítására és a környezet rendbetételére.

A község fontolgatja, hogy a helyszínre biztonsági kamerát telepít. A szobrot nem akarják áthelyezni a faluba, a polgármester szerint a helye mindenképpen a csatatéren van.

(Bumm nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése