2013. szeptember 28., szombat

Kuruc.info: A rejtélyes "fehér özvegyet" keresi az Interpol

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Want free Kindle ebooks?

Sign up to receive the best freebie Kindle ebook deals in your email every day.
From our sponsors
A rejtélyes "fehér özvegyet" keresi az Interpol
Sep 28th 2013, 18:09

A kenyai rendőrség kérésére az Interpol elfogató parancsot adott ki Samantha Lewthwaite ellen. A sajtóban csak „fehér özvegynek" nevezett nő egyes feltételezések szerint részt vett a nairobi bevásárlóközpont elleni terrorista támadásban.

Zoom
Samantha Lewthwaite és Germaine Lindsay

A kenyai hatóságok azonban azért kívánják kézre keríteni, mert 2011-ben állítólag szerepet játszott bizonyos turistaközpontok közelében tervezett bombamerényletek előkészítésében. Egyelőre nincsen kézzelfogható bizonyíték arra nézve, hogy maga is részese volt az al-Shabab szomáliai iszlamista mozgalom Nairobiban végrehajtott támadásának. A hölgy egyébként 29 esztendős, első férje pedig a 2005-ös londoni terrorcselekmény egyik megszervezője és végrehajtója volt, aki az akció során életét vesztette.


Lewthwaite korábban elítélte a Londonban végrehajtott terrortámadást, és a „radikális imámokat" okolta azért, amiért „ártatlan, naiv és egyszerű" férjével, Jermaine Lindsay-vel elhitették, hogy meg kell bosszulnia az „Irakban, Boszniában, Palesztinában és Izraelben meggyilkolt ártatlan muzulmánokat". A nő Észak-Írországban született, apja egy brit katona volt. A Londontól északra található Aylesburyben cseperedett föl. Még tizenéves korában áttért az iszlám vallásra. Később a Keleti és Afrikai Tanulmányok Iskolájában tanult. Egy internetes csetelés során ismerte meg későbbi férjét, Jermaine Lindsay-t, akivel 2002-ben az iszlám szertartás szerint házasságot kötött. A pár egy évvel az esküvő után Aylesburybe költözött. Két gyermekük is született, az egyikük – egy kislány – 15 nappal a 2005-ös londoni merénylet után látta meg a napvilágot.

Samantha Lewthwaite hamis dél-afrikai útlevele

Ismerősei teljesen átlagos, hétköznapi lányként emlékeznek rá, és el sem tudják képzelni, hogy terrorakciókban vesz részt mindenre elszánt radikális iszlamista fegyveresek oldalán. Miután férje életét vesztette, Lewthwaite-nek nyoma veszett. 2012 márciusában azután egy meghiúsult terrorcselekmény ügyében zajló nyomozás során a kenyai hatóságok látókörébe került. Igaz, eleinte azt hitték, pusztán valaki visszaél a személyazonosságával. Később azonban a hatóságok azzal vádolták meg, hogy 2011 decemberében részt vett egy forgalmas turista paradicsom közelében tervezett terrortámadás anyagi finanszírozásának megszervezésében. A vád szerint az általa bérelt lakásokban tárolták a bombákat is. Pedig akkoriban várta újabb gyermekét második - kenyai származású - férjétől. A terroristák kapcsolatban álltak az al-Shabab elnevezésű szomáliai iszlamista szervezettel, amely a napokban a nairobi bevásárló központ elleni támadást is végrehajtotta, megtorlásul a kenyai haderő két évvel korábban Szomália ellen intézett agressziója miatt.

Perge Ottó - thestar.com nyomán

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése