2013. szeptember 28., szombat

Kuruc.info: Próbáljunk helyesen beszélni és írni! (77.)

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Eco-Friendly Mattresses

We're committed to presenting a line of sleep products that have a minimum impact on both your pocketbook and the environment. Visit us today!
From our sponsors
Próbáljunk helyesen beszélni és írni! (77.)
Sep 28th 2013, 18:55

párbajtőrmérkőzés, vívó-világbajnokság

A sportrovatok többféleképpen hozzák a következő kifejezéseket: csapatok vagy sportolók párbajtőr – mérkőzése, vagy ugyanez a kötőjel nélkül, és idetartozik a vívó-világbajnokság hasonlóan eltérő leírása is.

A mérkőzés szóval a sportág neve szóösszetételt alkot. A sportág neve összetett szó (párbajtőr), az utótaggal (mérkőzés) együtt egy többszörös szóösszetétel jön létre. Mivel ez pont hat szótagos, az egybeírás a helyes: párbajtőrmérkőzés (A magyar helyesírás szabályai 129. és 138. pont). A szó raggal vagy jellel bővülve megtartja az egybeírást: párbajtőrmérkőzése, párbajtőrmérkőzések, párbajtőrmérkőzésről. Ha képzővel bővül a szó, akkor már a szótagszámlálás szabályai szerint kötőjelezünk: párbajtőr-mérkőzési.
A fenti szabályok alapján a vívó-világbajnokság változat megfelel a szabályoknak (három szóból áll, hét szótag).

menekült kormány, menekült vármegye

A parasztvármegye így, egyben leírva szerepel a könyvekben, de a „menekült vármegye" írása keresőnként eltérő. Hogy helyes?

A befejezett melléknévi igenevet általában különírjuk a jelzett szótól, emiatt és az Osiris Kiadó Helyesírás c. kötetében talált hasonló példa alapján (menekült kormány) a kérdezett kifejezés különírását javaslom: menekült vármegye.

Facebookon

Hogy írjuk? Facebook-on vagy Facebookon?

A helyes írásmód: Facebookon (a Facebook szó utolsó betűjét ejtjük, így a toldalékot közvetlenül kapcsoljuk a szótőhöz).

Az előző rész itt található.

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése