2013. szeptember 28., szombat

Kuruc.info: Értékes leletek kerültek elő Drégely várának ágyútornyából

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Eco-Friendly Mattresses

We're committed to presenting a line of sleep products that have a minimum impact on both your pocketbook and the environment. Visit us today!
From our sponsors
Értékes leletek kerültek elő Drégely várának ágyútornyából
Sep 28th 2013, 10:52

Jövőre állagmegóvás és részleges újjáépítés kezdődik Drégely várának ágyútornyán, ezért pontos kiterjedésének meghatározása, illetve a leletek feltárása céljából ásatások zajlottak szeptember végén a helyszínen - tájékoztatta Mordovin Maxim régész az MTI-t.

Az ELTE Régészettudományi Intézetének tanársegédje elmondta, hogy a vár déli oldalán, a török előrenyomulás megállítására még a magyarok építették az ágyútornyot, nem sokkal az 1552 ostrom előtt. Egy falszakaszt már korábban feltártak, most viszont sikerült kiegészíteni az építmény alaprajzát. "A falmaradványokon lőrések láthatók, faragott köveket is találtunk. Az 1552-es török ostromra egyértelműen utaló, égett tapasztásdarabok és falmaradványok is előkerültek, egy szemeskályha cseréptöredékeivel együtt. Ezek jó állapotban vannak, egészen biztos, hogy lesznek közöttük összerakható és restaurálható elemek."

Mordovin Maxim hozzátette: az ágyútorony körül rengeteg puskagolyót is találtak, számszeríj nyílhegyekkel együtt. Előkerültek XVI. századi érmek is, ezek pontos kormeghatározása még nem történt meg: ehhez előbb meg kell tisztítani őket. Igazi érdekesség, hogy a leletek között van egy Árpád-kori gyűrű is, ezt évszázadokkal korábban veszíthette el a tulajdonosa. A legértékesebb lelet egy 15. századi, öntött bronz gyertyatartó, amiről egyelőre nem tudni, hogyan került az ágyútorony közelébe. "A fő cél a felújítás miatt az alapfalak feltárása volt, ehhez képest az ásatás értékes leleteket eredményezett" - mondta végül az ELTE régésze.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése