2013. szeptember 28., szombat

Kuruc.info: Egy újabb kommunista miniszter úszta meg a földi elszámoltatást - kitüntetést is kapott számonkérés helyett

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Build - Release - Deploy

Automate your build process. Integrates with 50+ Dev tools.
From our sponsors
Egy újabb kommunista miniszter úszta meg a földi elszámoltatást - kitüntetést is kapott számonkérés helyett
Sep 28th 2013, 11:03

Pénteken este hosszan tartó betegség után, életének 87. évében elhunyt Kárpáti Ferenc, a Németh-kormány honvédelmi minisztere - tudatta a család.

Kárpáti Ferenc a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (a budapesti Honvédkórházban) hunyt el. Fia, Kárpáti Ferenc az MTI-nek azt mondta, hogy a volt honvédelmi miniszternek is "érdeme volt", hogy a "rendszerváltás" békésen történt, emiatt kitüntetést is kapott Göncz Árpád volt köztársasági elnöktől.

Kárpáti Ferenc Putnokon született 1926. október 16-án. A Wikipédia szerint Kárpáti Ferenc 1958 és 1970 között a Magyar Szocialista Munkáspárt Néphadseregi Bizottságának első titkára volt. A Magyar Néphadsereg politikai főcsoportfőnöki beosztását 1970. december 19. és 1985. december 30. között töltötte be, egyúttal honvédelmi miniszterhelyettes is volt. 1963-tól ezredes, 1971-től vezérőrnagy, majd 1979-ben altábornagy lett. 1970-től 1990-ig országgyűlési képviselő volt, először a szobi, majd a ceglédi választókerületben. A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa 1985. december 30-ával választotta honvédelmi miniszterré, s egyben kinevezte vezérezredessé.

Kárpáti Ferencet Szűrös Mátyás ideiglenes köztársasági elnök 1989. december 15-ével "katonai tartalékállományba" helyezte, így polgári miniszterként vezette a honvédelmi tárcát. 1990. május 2-tól, a Németh-kormány lemondását követően ügyvezető miniszterként vezette a minisztériumot. 1990. június 1-jével, 64 éves korában került nyugállományba. További 23 évig élősködhetett rajtunk, a felelősségre vonástól egy percig sem aggódva.

1990 májusában az ideiglenes köztársasági elnök Kárpáti Ferencnek több évtizedes, "eredményes munkássága" elismeréseként, nyugállományba vonulása alkalmából a Magyar Köztársaság rubinokkal ékesített Zászlórendje kitüntetést adományozta.

(MTI korrigálva)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése