2013. szeptember 28., szombat

Kuruc.info: Egy országos vizsgálat nem éppen megnyugtató eredménye: a szén-monoxid-riasztók nagy része semmit sem ér

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Buy Bulbs, Seeds, and Plants

Our mission is to bring you top quality flower bulbs, perennial plants and other horticultural products exclusively over the internet, at the most economical prices.
From our sponsors
Egy országos vizsgálat nem éppen megnyugtató eredménye: a szén-monoxid-riasztók nagy része semmit sem ér
Sep 28th 2013, 10:31

A helytelenül működő gázkészülékekből, kéményekből lakásba jutó mérgező gázra kellene figyelmeztetnie a szén-monoxid-riasztóknak, nagy részük azonban semmit sem ér.

A szén-monoxidmérők fele megbízhatatlanul működik, és ugyancsak nagyon sok – mintegy a harmaduk – csak részben megbízható berendezés. A rosszul működő gázkészülékekből, illetve a kéményekből a lakásba szivárgó mérgező anyagok jelenlétére az eszközök a legtöbb esetben későn, vagy egyáltalán nem figyelmeztetnek, esetleg tévesen riasztanak. A szén-monoxid-érzékelőknek csupán 20 százaléka felel meg mindenben az előírásoknak – ezt mutatja egy országos vizsgálat.

A felmérésben részt vett Stieber József, a Kéményjobbítók Országos Szövetsége (Kéosz) Műszer és méréstechnikai bizottságának elnöke. A vizsgáló mérnök a Napközben pénteki adásában elmondta, véletlenszerűen választották ki az átnézett készülékeket, illetve csak arra ügyeltek, hogy több boltból több árkategóriájú berendezést is ellenőrizzenek.

A szakember hozzátette: megpróbáltak keresztmetszetet adni a hazai piacról, és eddig ez volt a legszélesebb körű ilyen felmérés. Az áttekintés azonban így sem lehetett teljes, miután valószínű, sokkal több szén-monoxidmérő kapható, mint amennyit a felmérésbe be tudtak vonni. Egyúttal hangsúlyozta, bár a mostani eredmények különösen lesújtóak, a probléma nem új keletű, a korábbi vizsgálatokból is az derült ki, hogy sok baj van a szén-monoxid-érzékelőkkel.

A teszt eredményeit elküldték a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak (NFH) , ahol a Kossuth Rádiónak elmondták, hamarosan ők is megkezdik saját vizsgálatukat, és ennek megfelelően tesznek egyéb lépéseket. Azt is közölték, ha rosszul működik egy szén-monoxidmérő, az a vásárló megtévesztését jelentheti, és hamis biztonságérzetet ad a felhasználónak. A Kéosz vizsgálatának eredményeiről a vgf.hu szakoldalon lehet olvasni – hangzott el a Napközben pénteki adásában.

Stieber József azt tanácsolta, olyan szén-monoxid-riasztót érdemes venni, amely képes arra, hogy a mérgező anyag felgyülemlése esetén lekapcsolja a gázkészüléket – még azelőtt, hogy túl magas koncentráció alakulna ki a levegőben. Ezek az eszközök minden esetben villanyhálózatról működnek. Hozzátette: a hátrányuk csak az, az elemesekhez képest, hogy áramszünet esetén nem tudnak működni. Fontos szempont az ár is, a teszt azt mutatta, hogy tízezer forintos ár felett jelennek meg a minőségi termékek, a három-négy ezer forintos mérőkkel kapcsolatban csak negatív tapasztalatokat szereztek a szakemberek.

A műsorban az is elhangzott: tudni kell, hogy egy szén-monoxid-érzékelőt megfelelő helyre kell felszerelni és az ellenőrzéséről, karbantartásáról is gondoskodni kell. Olyan helyiségbe kell tenni – fejmagasságban –, ahol a lakók gyakran megfordulnak, így jellemzően a nappaliban, hálószobában.

(Kossuth Rádió)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése