2013. október 4., péntek

Kuruc.info: Felvidéken is dübörög az "integráció": 3,6 millió euróból építettek 96 lakást viselkedni nem tudó retkeknek

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Interested in raw organic food?

Learn from Celebrity Raw Eco Organic Chef Bryan Au what it takes to become a famous Raw Celebrity Chef! Join his online class for just $20.
From our sponsors
Felvidéken is dübörög az "integráció": 3,6 millió euróból építettek 96 lakást viselkedni nem tudó retkeknek
Oct 4th 2013, 16:42

Több mint 800 cigányt költöztetnek egy új, korszerű telepre, Létánfalva kataszterének egyik sarkából a másikba. Két hét alatt eltűnik a régi telep, az új egy főút mellett lesz.

A hírhedt cigánytelep a Szlovák Paradicsom természetvédelmi körzet szélén, a Hernád folyó felső folyásánál helyezkedik el. Saját maguk által kialakított, tehát katasztrofális körülmények közepette élt itt mintegy 800 retek, ám a napokban megkezdődött az átköltözésük. A telep likvidálása már 1993-ban felvetődött, végül 2004-ben fogtak neki az új telep kiépítésének, mely - érthető módon - rengeteg vitát váltott ki a környező települések lakói között. Az Iglótól 9 kilométerre fekvő falu 2151 lakosából hivatalosan 1851 szlovák és 212 "roma" nemzetiségű.

Zoom
A régi gettó

96 lakást építettek nekik

Az új helyszín ugyanis szintén Létánfalva kataszterében, ám annak a falutól lehető legtávolabbi sarkában található, a Kassai és Eperjesi Kerület határán fekszik (az előbbiben), mintegy 2,5 kilométerre az anyaközségtől, viszont csupán fél kilométernyire Csütörtökhelytől, amely viszont már az Eperjesi Kerület részét képezi. Ráadásul az új telepről csak Csütörtökhelyen keresztül juthatnak el a lakók Létánfavára. A létánfalvi képviselőtestület már 1993-ban jóváhagyta az új telep helyét, ám a későbbi években a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park vezetésének kezdeményezéséből egyéb lehetséges helyeket is kerestek, de valamennyit elutasították. Az új telep ugyanis közvetlenül a Nemzeti Parkba vezető út mentén helyezkedik el. Végül 2000-ben született meg a végleges döntés a helyszínről, 2003-ban megkezdték a terület előkészítését, 2004-ben pedig kiadták az építkezési engedélyt is 96 szociális lakás felépítésére.

Zoom

2006-ban azonban Létánfalva polgármestere több névtelen fenyegetést kapott, melyekben az építkezés leállítását követelték. 2007-ben a szomszédos Csütörtökhely és Káposztafalva lakói tiltakozásképpen nyilvános gyűléseket tartottak, végül a környező polgármesterek és a kormány képviselőinek tárgyalását követően új helyszínt is javasoltak, amely mintegy 600 méterrel közelebb van Létánfalvához. Ezt azonban a létánfalviak nem fogadták el.

Zoom
Egy új lakás belülről

3,6 millió euróból épült lakásokat tehetnek tönkre, 9-en jutnak egyre

A lakások már 2010-ben kulcsrakész állapotban voltak, ám az áramszolgáltatás, közutak és közvilágítás még hiányzott, ehhez a miniszterelnöki alapból kaptak 320 ezer eurót. A beruházás összköltsége 3,6 millió euróra rúg, melyből 600 ezret állt Létánfalva, a fennmaradó részt európai uniós forrásokból és állami költségvetésből fedezték.

Zoom
Bontás

A község a költözés előtt előszerződéseket kötött a lakókkal, hogy tudják, ki hol fog lakni. Összesen 836 cigányról van szó (tehát átlagosan 8,7 db jut egy lakásba - a szerk.), akiket nyilvántartottak az eddigi telepen. A költözés egyik feltétele a régi telepen lévő viskó felszámolása, ezért a paraziták maguk kezdtek neki a telep elbontásának, amely a tervek szerint mintegy két alatt tűnik el a föld színéről.

Zoom

Az új lakások "csupán" a legalapvetőbb felszereléssel vannak ellátva, a padlót, festést, csempét és a lakberendezést a lakóknak maguknak kel biztosítaniuk. A lakások egy előfolyosóból, konyhából, két szobából és vécével felszerelt fürdőszobából állnak. A házak mellett fatárolók találhatók, a fűtés szilárd halmazállapotú tüzelőanyaggal megoldható.

Zoom

Ami a költségeket illeti, a szerződések aláírásakor 150 euró előleget kell letenniük a lakóknak, a lakbér 50-55 euró körül mozog az alapterület függvényében. Emellett fogyasztás szerint fizetniük kell majd az áram- és vízszolgáltatásért. A lakbér és vízszolgáltatás díjának beszedését a község részben a különleges támogatott intézménye révén tervezi megoldani "a várható problémák elkerülése végett". Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a különféle szociális segélyek a község számlájára érkeznek majd, amely lefogja belőle a költségeket. Ehhez nem szükséges a segély címzettjének beleegyezése sem.

Zoom
Beköltözés az adófizetők pénzén épített lakásokba

Ingyen víz is lesz

A község ugyanis azzal számol, hogy egyeseknek gondot jelent majd a díjak fizetése, ezért az új telepen két közkutat is fúrtak, hogy a közműszolgáltatásról majdan lekapcsolt lakók sem maradjanak víz nélkül.

Az új telep felszereltsége azonban egyelőre meglehetősen hiányos: nincs üzlet, óvoda, közösségi ház, egyebek, és közvetlen közúti kapcsolata sincs Létánfalvával, a már említett Csütörtökhely a legközelebbi falu, ezen keresztül juthatnak el Létánfalvára is (így nehezebb lesz onnan lopni - a szerk.).

Zoom

Nem akartak megdolgozni a lakásokért

Michal Urban, Létánfalva polgármestere szerint az új telepen a lakóknak "lesz lehetőségük fejlődésre" (az elmúlt néhány évszázadban ugyanis mindig a fejlődésről voltak híresek - a szerk.), tudomása szerint némelyikük vállalkozói engedéllyel is rendelkezik. A község már regisztrált egy kérvényezőt, amely élelmiszerboltot nyitna az új telepen. Az iskolabusz a jövő héttől már az új telepen áll meg (és üresen megy majd az iskola felé - a szerk.).

A község aktivitása nem a véletlen műve: négyzetméterenként 20 koronáért, azaz 66 centért vásárolta meg a hat hektáros területet, a tervezéssel együtt 300 ezer euróba került mindez. Az eredeti tervek szerint a jövendőbeli "bérlők" a beruházás összköltségének 20 százalékát ledolgozták volna, a "romák" azonban ezt elutasították, ezért a községnek kellett finanszíroznia az építkezési munkálatokat. Urban szerint emiatt Létánfalva adósságokba verte magát, amit évtizedekig nyögni fog a község.

Zoom

A környező községek polgármesterei továbbra is nemtetszésüket fejezik ki a költöztetés miatt, mellyel Peter Pollák, a kormány jelenlegi "romaügyi" biztosa sem ért egyet. Szerinte Létánfalva gyáva és rossz megoldást választott azzal, hogy "saját lakóit" minél messzebb akarta tudni a falutól, akik ezt eldöntötték, szerinte óriási hibát követtek el. Nem csak ők, hanem az állam is hibázott szerinte azáltal, hogy mindezt finanszírozta, ráadásul EU-s pénzeket is felhasznált a cél érdekében. Pollák szerint rossz megoldás új lakásokba költöztetni a "romákat", ám tekintettel a beruházás fázisára, már késő ezen bármit is változtatni, az tény szerinte, hogy jobb körülmények közé kerülnek a "romák".

Zoom

Kővel fogják dobálni az autókat, tönkreteszik a házakat

Kérdéses azonban, mihez kezdenek ezzel maguk az érintettek. A szomszédos Káposztafalva polgármestere, Jana Skokanová szerint a létánfalvi cigányok nem ismerik a szociális viselkedésformákat, kéregetnek, feltehetőleg állítgatni fogják majd az autókat, esetleg kövekkel is megdobálják majd az elhaladó járműveket, ha nem adnak nekik semmit azok utasai. Skokanová szerint az ő falujukban másként kezelik a cigányproblémát, velük együtt él "szép házakban" 1002 cigány lakó, és annak ellenére, hogy "elmaradottabb romákról" van szó, "igyekeznek őket integrálni, nem pedig szegregálni". Skokanová szerint a létánfalvi "romák" az új telep házait tönkreteszik majd, és egyébként sem elég 96 lakás a több mint 800 "embernek". Skokanová tavaly ilyenkor azt javasolta, hogy csak az arra érdemesek költözhessenek át az új házakba.

Zoom

Pollák kormánybiztos szerint Létánfalvának "a telep lakóinak általános műveltségi szintjét növelő programokat kellene indítania", hogy ne maradjanak el a lakbérrel, és maradjanak kapcsolatban a községgel. "Elképzelhetetlen, hogy csak úgy Csütörtökhelyhez közelebb küldje a romákat, ez gyáva hozzáállás lenne. Nagy feladat, hogy a község úgy levezényelje az új lakásokba való kötözést, hogy tudják azokat felelősségteljesen használni" - jelentette ki tavaly a kormánybiztos.

(Bumm - SITA - Sme - Pravda nyomán, kép: SITA)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése