2013. szeptember 11., szerda

Kuruc.info: Újabb német városban vonatják vissza a komcsik Hitler díszpolgári címét

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Matchmaker for $499/month

Sit back. Let us find you love. Featured on NYTimes and The Today Show.
From our sponsors
Újabb német városban vonatják vissza a komcsik Hitler díszpolgári címét
Sep 11th 2013, 15:39

Visszavonhatják Adolf Hitler díszpolgári címét a németországi Goslarban.

Az alsó-szászországi város képviselő-testülete befogadta a Baloldal frakciójának indítványát a vezérnek 1934-ben adományozott díszpolgári cím megszüntetéséről - közölte szerdán az önkormányzat szóvivője. Az ügyet először a közigazgatási bizottság tárgyalja, és a képviselő-testület októberben dönt majd róla.

Valamennyi frakció jelezte, hogy támogatja az indítványt. Ugyanakkor a városvezetés szerint nincs szükség a díszpolgári cím visszavonására, mert a cím a kitüntetett halálával automatikusan megszűnik. Ennek ellenére a képviselő-testület várhatóan meghozza a jelképes határozatot Hitler díszpolgárságának megszüntetéséről - tette hozzá a szóvivő.

Az ügy augusztusban került a napirendre. A 40 ezer lakosú város egy híres szülöttje, Sigmar Gabriel, az ellenzéki szociáldemokrata párt (SPD) elnöke akkor úgy vélekedett, nem helyes a díszpolgárság megszüntetése. Egy ilyen aktussal nem lehet lemosni a múlt bűneit - "érvelt" a politikus.

A nemzetiszocialista rend legyőzéséig mintegy négyezer németországi település adományozott díszpolgári címet a Führernek. Arról nincs statisztika, hogy hány helyen vonták vissza a döntést. Becslések szerint a települések többségén ez megtörtént.

A városok közül elsőként, már 1932-ben, vagyis Hitler hatalomra jutása előtt Bad Doberan önkormányzata adományozott díszpolgárságot a pártvezetőnek. A balti-tengeri üdülőhely képviselő-testülete 2008-ban vonta vissza a döntést, röviddel azelőtt, hogy a városban rendezték meg a világ gazdaságilag legfejlettebb hét országát és Oroszországot tömörítő G8 csoport csúcstalálkozóját.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése