2013. szeptember 11., szerda

Kuruc.info: Róháni lezárná az iráni atomprogrammal kapcsolatos vitát

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Client Tracking Software

Want more clients? Stride helps you track new leads, moving them from prospect to client. Sales can be painful, but the software you use shouldn't be. Try Stride!
From our sponsors
Róháni lezárná az iráni atomprogrammal kapcsolatos vitát
Sep 11th 2013, 05:46

Nincs sok idő az iráni nukleáris programmal kapcsolatos vita megoldására - figyelmeztetett Haszán Róháni elnök kedden az iráni állami televíziónak adott élő interjúban.

Róháni kijelentette, hogy gyors megoldást akar találni az évek óta izzó nemzetközi vita lezárására.

"A világnak tudnia kell, hogy a nukleáris probléma megoldására rendelkezésre álló idő nem lesz korlátlan, nekik (a nyugati hatalmaknak) és nekünk is meg kell ragadnunk ezt az alkalmat" - mondta a nemrég hivatalba lépett, mérsékeltnek tartott elnök a televízióban.

Az Iszlám Köztársaság és a nagyhatalmak előtt álló tárgyalásoknak mindkét fél számára nyereséget kínáló megközelítésen kell alapulnia, mivel "az egyik fél legyőzésével járó képletnek nincs értelme" - hangsúlyozta.

Az elnöki posztot idén június 14-én elnyerő Róháni, aki korábban országa nukleáris főtárgyalója is volt, hozzátette, hogy megtették a tárgyalások felújításához vezető előkészítő lépéseket, mivel - mint mondta - "komoly tárgyalásokra törekszünk úgy az ENSZ atomügynökségével (NAÜ), mint az 5+1-es csoporttal".

Szavai szerint már szeptemberben, az ENSZ-közgyűlés következő ülésszakának kezdetén tárgyalni akar a Biztonsági Tanács öt állandó tagját és Németországot tömörítő csoport külügyminisztereivel. Szinte szóról szóra megismételte ugyanakkor keményvonalas elődjének, Mahmúd Ahmadinezsádnak a szavait, miszerint országa "egy jottányit sem enged" a nukleáris technológia békés célú felhasználásához való "abszolút jogaiból".

Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter néhány nappal ezelőtt megegyezett Catherine Ashtonnal, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével, hogy a tárgyalások felújítása érdekében szeptemberben találkoznak New Yorkban.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése